Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Elprisstödet riktas helt fel – missgynnar hyresgästen

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

När jag var nybliven förbundsordförande uppmanade ofta marknadshyresförespråkarna mig att åka till Berlin för att titta på den perfekta bostadsmarknaden. Dessa röster har tystnat nu.
Det var ingen perfekt situation, i dag har hyrorna nått en nivå som fått berlinarna att protestera för att de inte har råd att bo. Nu tittar både hyresgäster, politiker och vissa bostadsföretag i stället på oss i Sverige. För ett tag sedan åkte jag därför till Berlin, inte för att studera marknadshyror utan för att berätta om den svenska modellen med riktigt hyresgästinflytande och kollektivt förhandlade hyror. Vårt system med hyresgästinflytande och kollektivt förhandlade hyror har klarat både ekonomiskt goda och svåra tider.

Det är ett viktigt perspektiv när vi nu sitter i tuffa hyresförhandlingar med både allmännyttan och privata fastighetsägare. Vi vet att det inte går att isolera sig från effekterna av krisen, men genom vårt förhandlingssystem gör vi allt vi kan för att begränsa hyreshöjningarna. Just nu är det verkligen tufft. Många hushåll i hela landet har märkt hur de ekonomiska marginalerna pressats i takt med att priserna på mat, bränsle och energi har ökat. Under årets mörkaste månader så har fler av oss varit mer medvetna om att inte ha lampor tända i onödan, och att spara el där man kunnat för att undvika höga elräkningar.
Regeringen har gjort upprepade försök att få till ett elprisstöd för att lindra den ekonomiska ansträngningen för hushållen. Men när elstödet annonserades i januari så visade det sig att stödet inte alltid går till Hyresgästerna som förbrukat elen, utan till den som står på elnätsavtalet. Är det fastighetsägaren som står för avtalet så får de utbetalningen.
Det saknas alltså en automatisk fördelning till av elstödet till hyresgästerna som förbrukat elen. I de fallen då hyresvärden får pengarna så är det upp till dem att ­bestämma om de ska fördela elprisstödet till sina hyresgäster. Att skicka vidare pengarna ska vara en självklarhet, men redan i januari signalerade flera privata hyresvärdar att de inte planerade att göra det.

Det är inte acceptabelt. Här ska ingen hyresgäst behöva stå med mössan i hand mot sin hyresvärd.
Detta är en fråga om rättvisa! Även om el­prisstödet inte skulle innebära tusenlappar för den enskilda hyresgästen så gör varje statlig krona skillnad på en bostadsmarknad som redan gynnar den som äger sitt boende.
Elprisstödet riskerar att bli ännu ett exempel på bo-orättvisan, och en skev fördelningspolitik som missgynnar hyresgästerna. Därför ska vi ta snacket med hyresvärdarna och se till att elstödet hamnar där det hör hemma – i hus­hållen.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.