Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

En stol står tom – det går inte att fatta

Du kan väl skriva om ditt eget matlag? Du pratar ju jämt om det!

Redaktionschefen Susanne tipsade mig redan när texten om matlag var på planeringsstadiet. Då kändes det roligt och lätt. Men när jag nu sätter mig vid datorn för att skriva gör det ont. För mindre än en vecka sedan dog en av matlagets medlemmar. En av de sex vuxna i gänget, en mamma som följt mig och mina barn genom livet. En plats runt bordet står tom. Det går inte att ta in.

I ärlighetens namn är det nu några år sedan hela matlaget var samlat runt ett och samma bord. Barnen har flyttat hemifrån. När vi började var vi tre rätt unga familjer med tillsammans två små barn. Nu är det sju barn. Under hela barnens uppväxt träffades vi var tredje fredag och åt middag tillsammans. Den familj som stod i tur lagade all mat (vardagsmat, det enda kravet var efterrätt) men fick i gengäld njuta de två följande gångerna.

Vårt matlag har stått pall genom sjukdomar, skilsmässor, avsked, konflikter och vardagsstress. Samma trygghet vittnar Marina Moravcevic om. Hon har bildat matlag med två andra ensamstående mammor. Tillsammans har de nio barn. Matlaget sparar inte bara tid och pengar, deltagarna har också stöttat varandra genom separationer och kriser. Vi ger tips på hur du startar ett eget i tidningen.

Matlag hemma är inte att tänka på för en annan Marina (Hillström). Nyligen exploderade hennes spis och hon fick en kraftig elstöt. Spisen står numera i trädgården och hon får laga mat hos grannen. Hon bor hos en av Sveriges värsta värdar.

Elchocker är inte det enda hyresgästerna hos Sveriges värsta värdar får leva med. Misshandel, mögel, benbrott och osakliga uppsägningar är en del av vardagen i husen som gud glömde. Ibland är det helt galet. Som när värden Lars-Eric Persson oanmäld stövlar in på miljöförvaltningen och bara pratar om jordens undergång, Higgspartiklar och lemurer.

En återkommande gäst på listan är fastighetsägaren Akelius. Bolaget är en av landets största värdar och renoveringen i Åby är en plåga för hyresgästerna. Lilian och Lasse har länge levt med hemmet i banankartonger efter en fuktskada men får inte veta vart eller när de ska flytta.

Till sist: missa inte vår nya serie Lilla Berlin. Tecknaren Ellen Ekman bor i Malmö och vet allt om livet som hyresgäst.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.