Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Engagerade medlemmar gör större skillnad

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Väldigt ofta blir jag varm i hjärtat när jag går genom mitt bostadsområde. Det beror inte på att allt är perfekt på Koriandergränd, det finns många saker som kan förbättras. Men för mig är det hemma. Mina barn har vuxit upp här, lärt sig cykla, lekt kurragömma och med många av mina grannar har jag delat glädje, men också ­djupaste sorg. När mitt liv varit tufft har jag fått stöd och när andra varit med om tuffa tider har jag försökt stötta. Livet på Koriandergränd är ganska osminkat. Vi tävlar inte om det mest perfekta livet, utan de flesta försöker nog göra så gott de kan. Vi som bor här har olika bakgrund. Några har vuxit upp i Tyresö, andra kommer från en annan del av Sverige. Några har av olika skäl tvingats lämna sina hemländer. Men nu lever vi här tillsammans.

Hur ett bostadsområde utformas är viktigt. För boendet handlar inte enbart om husen, utan om livet mellan husen. Finns det tillgång till grönområden, lokaler att träffas i och bra och utvecklande lekplatser, så finns förutsättningar för goda uppväxtmiljöer. Men det viktigaste av allt är att det finns ett engagemang. Att tillräckligt många bryr sig om hur och på vilket sätt vårt bostadsområde utvecklas. Vi har under lång tid haft en aktiv lokal hyresgästförening. Människor som på sin fritid helt ideellt bestämmer sig för att vara med och göra skillnad. På Koriandergränd har vi gjort och gör skillnad. Det tror jag är ett av skälen till att många bestämt sig för att vara medlemmar i Hyresgästföreningen där jag bor. Ett annat är att medlemmar får hjälp om något händer. Ingen behöver själv ta fajten med sin fastighetsägare.

Nu har hela Hyresgästföreningen bestämt att vi måste bli fler aktiva som kan göra skillnad. År 2027 ska vi vara 22 000 engagerade medlemmar som vill delta i ­detta arbete. Ska vi klara det så måste vi också bli fler medlemmar. Vi har bestämt att vi ska organisera 51 procent av de som bor i hyresrätt. Därför måste vi alla hjälpas åt. Janne som är ordförande i mitt bostadsområde gör det redan. Han uppmanar sin granne att gå med och det måste vi bli fler som gör.

Varför ska vi göra detta då? Jo, en folkrörelse som växer med engagerade människor kan göra ännu större skillnad. I våra bostadsområden kan vi vara med och påverka vår boendemiljö och hyrans utveckling. I kommunerna och nationellt blir vi en ännu starkare kraft som kan påverka politiker i bostadsfrågan. En stark folkrörelse som vet hur det är i alla Sveriges bostadsområden kan ingen negligera. Jag vill att du och alla hyresgäster ska känna samma värme som jag när ni går genom era bostadsområden.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.