Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Fula gubbar jagade barn med spade

Tänk på barnen i Afrika, de får aldrig äta sig mätta! Så kunde det låta sent sextiotal när jag inte ville äta upp. Det hjälpte föga. Äsch, de slipper i alla fall frysa, tänkte jag (men var i alla fall klok nog att inget säga högt). Jag hade aldrig lagt mig med skrikande mage, men frysa, det visste jag alltför väl hur det kändes.
Jag frös jämt som barn: efter två minuter i badsjön, i dyblöta lovvikavantar ute i snöhyddan, om fingrarna i skolan, om fötterna när jag skulle sova. Jag hatade att frysa och längtade efter den varma solen året runt. Den solen som lyste över barnen i Afrika.
Nu är jag gammal och klok och förstår att jag tänkte helt galet som barn. Men jag hatar fortfarande att frysa.
 
Varannan hyresgäst fryser i sin lägenhet, visar vår undersökning. Var femte fryser varje dag. Det är inte okej!
Förra vintern hade Renée 17 grader i sin vindslägenhet i centrala Helsingborg. På tok för kallt. När värden inte ville lyssna tog hon saken i egna händer, mätte temperaturen dag för dag, fotograferade de ruttna fönsterbågarna och krävde handling.
Nu har värden bytt ut fönstren och hon slipper frysa. För att stötta andra hyresgäster som fryser – och sätta press på sin egen värd – startade hon en grupp på Facebook. Betalar man hög hyra har man rätt till en varm bostad, som hon säger.
Ingen ska behöva vara hungrig. Ingen ska heller behöva frysa hemma. Dags för skärpning, alla hyresvärdar. Skruva upp värmen!
 
I min barndoms hemstad fanns en stadspark. Där bodde en man – intygade min bästis mamma – som jagade små barn med spade (?). Vad han gjorde med dem sedan visste ingen, men tystnaden som följde min fråga pekade på något riktigt ruskigt.
Jag hittade aldrig mannen med spaden, trots att jag cyklade genom stadsparken flera gånger om dagen. Men rädd var jag. Det är även dagens flickor. Var tredje flicka som bor i hyresrätt känner sig otrygg i området där de bor. Lika många tjejer undviker vissa vuxna i sitt bostadsområde. Barn i hyresrätt är mer otrygga än andra barn, visar vår undersökning.
Hur skyddar man då barnen mot fula gubbar? Vi har frågat polisen, forskare och sexualbrottslingar om vad man bör tänka på som vuxen.
Jag önskar er alla kära läsare en riktigt varm och trygg jul!
 

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.