Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Grannen rusade in med kniven…

Bank, bank. ”Hörru, släpp in mig. Nu! Jag vet att du är hemma.” Rösten är lite släpig men bestämd. Slagen på min ytterdörr vittnar om hårda nävar. Och jag vet vem som står där utanför. Från grannlägenheten har bråket tillfälligt tystnat och bytts ut mot tunga steg mot min dörr.

Vad har jag för val mer än att öppna dörren? Det behövs bara en liten glipa, sedan gör grannen resten. Han rycker upp dörren, i den andra handen har han en stor kniv. Utan att tveka kliver han över tröskeln och in i köket. Mitt enda sällskap är en trött, gammal sköldpadda, inte mycket till livvakt.

”Alltså, var har du vinöppnaren? Jag får inte upp flaskan med kniven.” Han svajar betänkligt medan han rycker i mina kökslådor. Snabbt som ögat är jag framme vid tredje lådan och räcker fram korkskruven. ”Behåll den gärna”, piper jag efter honom när han snavar tillbaka mot ytterdörren.

Det var ju inte mig personligen han var ute efter, där i lägenheten med rivningskontrakt på livsfarliga Söder i Stockholm. Men ändå, jag sov rätt oroligt efter det. Vad händer när jag inte har någon korkskruv nästa gång han kommer?

Min grannskräck kan ändå inte jämföras med Jimmys eller Kristofers. Jimmy mötte sin nakne granne utanför dörren med skarpladdat gevär. Kristofers granne gav sig på hans ytterdörr med yxa. Lyckligtvis är de allra flesta grannar goda sådana, men tre procent av alla hyresgäster är rädda för minst en av sina grannar, visar vår undersökning.

Min granne var knappast känd för någon, utom möjligen polisen. Men kända grannar i fina kvarter är inte alltid en garanti för god grannsämja. Jude Law kastar apelsiner på grannar som glor och John Travolta flyger med sin Boeing 707 så lågt över grannarnas lyxvillor att de går i taket.

Ny termin = nya äventyr. Hemma hos oss möbleras det om för höstens nya konstellation. Augusti är de stora flyttlassens månad, åtminstone om man är student. Min dotter fick besked mitt i sommaren att hon kom in – i Uppsala. Med mindre än sex veckor på sig att fixa någonstans att bo. Hon är inte ensam.

Vi har gjort en unik sammanställning över hyrorna på 186 studentboenden i hela landet . Skillnaderna i hyra kan vara mycket stora. Jonna i Eskilstuna pluggar till sjuksköterska och bor på flotta 41 kvadratmeter. Hon betalar 2 700 kr/månad i hyra, bara en fjärdedel av vad Sofie i Skrapan, Stockholm, betalar. Då är å andra sidan Sofies utsikt helt obetalbar.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.