Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Hallå Skatteverket – det verkar ha bott 3 000 personer i en lägenhet

Nästan 3 000 personer i en och ­samma lägenhet. Kan ni föreställa er det? Nej, tänkte väl det, det låter trångt. Men just så här kan det gå till. ­Personerna som skrivs på adressen kallas målvakter och används i ett ruttet spel där kriminella nätverk lurar staten på pengar.
Just den här lägenheten hittade gränspolisen vid ett av sina tillslag. ­Riktigt så höga siffror handlar det sällan om, men ofta flera hundra personer. Det visar vår granskning.
Det är en mycket lönsam verksamhet. Skatteverket uppskattar att det handlar om företagsinkomster på 91 miljarder kronor per år.

Läs mer:
Så kunde 3000 spökpersoner bo i samma trea – öppen adresshandel bland kriminella

Driver företag som tvättar pengar

Vi tar det från början:

  • 1. Fattiga östeuropéer söks upp av kriminella nätverk, gärna utanför härbärgen eller liknande platser, och erbjuds pengar för att åka till Sverige och skriva på papper.
  • 2. Väl här får personen i fråga, som vi kan kalla Andrej, sällskap till Skatte­verkets servicecenter. Där skriver han på att han flyttat till Sverige och fått jobb som snickare på ett byggföretag.
  • 3. Andrej får en folkbokföringsadress i en hyreslägenhet och kan senare starta företag, skaffa bankkonton och svenskt id-kort.
  • 4. Nu tar nätverket över. De använder Andrejs bank-id för att driva företag som tvättar pengar. Han används nu som så kallad målvakt.
  • 5. Lägenheten där Andrej sägs bo rymmer också massor av andra målvakter och företag. En rysk­talande person på plats tar hand om all myndighetspost, bankkort, företagspapper och annat som används för att tvätta svarta pengar vita.

Är dina skattepengar som försvinner

Själva förutsättningen för att kunna fortsätta lura staten på pengar på det här sättet är att det finns lägenheter som är brottscentraler.
Det kan vara din grannlägenhet det handlar om. Och det är dina skatte­pengar som försvinner.
Det var detta hål man ville täppa till när vi fick en ny folkbokföringslag ­sommaren 2018. Den som folkbok­förde sig på en felaktig adress jagades med blåslampa. Ni kanske minns Mariam som vi skrev om våren 2021.

Fyra av tio åtalade var hemlösa

Mariam hade just kommit till Sverige och tvingats flytta runt. För att viktig myndighetspost inte skulle försvinna skrev hon sig på en och samma adress under några månader. Mariam blev ställd inför rätta för folkbokföringsbrott men friades i sista stund.
Riktigt så bra gick det inte för andra. Många hemlösa och människor utan fast adress blev fällda i tingsrätten. Fyra av tio som åtalades var hemlösa – lagen som skulle sätta dit brottslingar drabbade i stället utsatta.
Det finns alltså en lagstiftning som man skulle kunna använda för att ­stoppa denna typ av brottsupplägg. Och det är här jag inte hänger med: hur kunde Skatteverket INTE upptäcka att det bor bortåt 3 000 personer på en ­samma och adress?

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.