Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Hyresgästernas val 2018: Allas rätt till ett bra hem

Marie Linder

Vi vet att ett samhälle fungerar som bäst när människor med olika bakgrund och olika ekonomiska möjligheter kan leva och bo tillsammans och när det finns olika sorters bostäder att välja på i ett område. Segregation är ett allvarligt hinder för både människors och samhällets utveckling.
Det finns en del som tycker att det behövs särskilda bostäder där bara de som har det tufft ekonomiskt ska bo. Det finns också de som tycker det är bättre att bara höja bostadsbidragen och att samhället betalar hyror för dem som inte har råd, än att politikerna ger förutsättningar så det byggs många fler hyresrätter med rimliga hyror.
Då tycker jag att man är helt fel ute. Jag tror på ett samhälle där alla får plats och där man som hyresgäst har ett bra inflytande. Jag tror på ett samhälle där vi har möjlighet och råd att i trygghet bo sida vid sida, fattig eller rik, oavsett utbildning, härkomst eller yrke. Allt annat är ett misslyckande för oss alla.
Det är dessutom väldigt svårt att hålla fast vid uppdelningen ”vi och dom” om människor möts, lär känna och pratar med varandra i vardagen.
Landets kommuner har ett bra verktyg att motverka segregation i de kommunala bostadsbolagen. Det är där både den politiska viljan och modet att skapa bostadsområden vi alla får plats i måste finnas.
Vi behöver kommunpolitiker som vågar ta ansvar och ställa tydliga krav på en ökad nybyggnation. Som vågar ställa krav på byggherrar att hålla kostnaderna nere och hushålla med resurser så att det byggs hus som fler har råd att bo i. Rätten till ett tryggt hem är en viktig del av vår gemensamma välfärd.
Om sju månader är det dags för val. Hyresgästföreningen kommer göra vad vi kan för att lyfta bostadsfrågorna och hyresgästers verklighet i den valrörelse som nu drar i gång.
Vi tar parti för människan och allas rätt till ett tryggt boende. Vi gör det genom en rad olika satsningar, bland annat genom www.inmybackyard.se där vi lyfter unga vuxnas möjligheter att få ett boende. Gå gärna in och skriv på vårt upprop för fler hyresrätter människor har råd att bo i!

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.