Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Hyresgästernas val: Ta parti för människan

Marie Linder

Om ett par veckor är det dags att välja de politiker, lokalt och nationellt, som ska fatta beslut för oss medborgare de kommande fyra åren. I år är det politiska läget osäkrare än kanske någonsin. Men en sak är säker. Din röst påverkar inte bara hur vård, skola och omsorg ska organiseras framöver utan även bostadspolitiken; vad som byggs, hur mycket som byggs och hur dyrt det blir.
Politiken har ett ansvar att se till så alla har ett tryggt boende till rimlig kostnad, och det ansvaret har tyvärr regering och riksdag, oavsett styrande, varit dåliga på att ta de senaste decennierna.

Jag hoppas att du använder din rösträtt men också att du tar reda på vad de olika partierna vill göra när det gäller bostadsfrågorna. De bostadspolitiska beslut som fattas i riksdagen kommer att påverka dig och ditt boende.
I riksdagen fattas till exempel beslut om hur skatterna ska utformas. Ett antal statliga utredningar har konstaterat att hyresrätten är skattemässigt missgynnad i förhållande till bostadsrätter och egna hem. Här jobbar vi i Hyresgästföreningen för en förändring.
Men också i våra kommuner påverkas bostadspolitiken av beslut i kommunfullmäktige. Då handlar det om vad som ska byggas. Blir det fler hyresrätter så våra vuxna barn kan flytta hemifrån? Satsas det på äldreboenden till rimliga kostnader nära vårdcentraler och affärer? Kommer fler allmännyttiga hyresrätter att ombildas till bostadsrätter eller säljas till privata aktörer?
Hyresgästföreningen är inget politiskt parti men vi är en organisation som driver intressepolitiska frågor. Vi är en förening med ett uppdrag som ligger helt rätt i tiden. Vi är många aktiva medlemmar, förtroendevalda och anställda som verkligen bryr oss – eldsjälar. Med över en halv miljon medlemshushåll över hela landet är vi en förening med kraft. Därför ska vi hela vägen fram till valet visa att bostadsfrågan inte främst handlar om fyra väggar och ett tak. Den handlar om människorna som bor i dem, det handlar om oss och våra hem.
Vi ska visa vilka konsekvenser den bristfälliga bostadspolitiken har för alla människor oavsett bakgrund och ålder. Det gör vi bäst genom att prata med varandra där vi bor och genom att ställa frågor till de politiska partierna. Vi har tre frågor vi lyfter i valet. Det behöver byggas 30 000 hyresrätter till rimliga hyror varje år, ingen ska tvingas flyttas vid renovering och vi säger nej till marknadshyror eftersom det skulle leda till högre hyror, otryggt boende och färre nybyggda hyresrätter.
Vi står på människans sida snarare än på marknadens och politikens. Det gör vi genom att ta parti för människan. Och vi kräver att alla ska ha rätt till ett tryggt hem. Ta det som utgångspunkt när du går och röstar den 9 september.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.