Annons
Kishti Tomota, Satt i Idoljuryn i fyra år, skriver musik och böcker, undervisar och spelar in en skiva.

Jag var sambo med fyra män

Min första lägenhet är egentligen en lång bergochdalbanehistoria som går via tre års hemlöshet. Jag flyttade hemifrån när jag var 16 år och fick hyra min systers 27 kvadratmeter på Tjustgatan i Stockholm. Hyran vill jag minas var 450 kronor. Jag och mamma målade över sjögrästapeten i vitt. För att dryga ut studielånen hjälpte mamma och pappa mig med hyra och matpengar. Här flyttade jag in och ut under åren utan att stå på kontraktet.

Under en av de perioderna som jag inte bodde där hyrde jag i några år ett hus med fyra manliga teaterkompisar. En av mina dåtida room-mates brukar säga att han har varit sambo med Kishti. Jag brukar säga att jag en gång var sambo med fyra män samtidigt.

Under den tiden var ”min” lilla lägenhet center för Sveriges begynnande hiphop- kultur. Bland andra bodde New York City brakers där. De var stjärnor i det som var världens första stora hiphopfilm. Låten ”Stockholmsnatt” skrevs där – allt medan jag flyttade in och ut.

När jag äntligen fått kontraktet bodde jag inte där längre. Jag tänkte ge den till min systerson, men Skanska hade köpt huset och efter många om och men fick han bara bo där i andra hand.
Jag pendlade då mellan Sverige och Boston där jag korttidshyrde 75 kvadratmeter på 37:e våningen med utsikt över Atlanten för 900 dollar.

Min dåvarande man var fastighetsägare och genom att byta två tomma hyreslägenheter fick vi tag på en hyresrätt på 160 kvadratmeter som låg på Gärdet. Jag kände mig lugn tills det blev dags för skilsmässa. Exmaken tyckte att jag kunde flytta tillbaka till de 27 kvadratmetrarna eller hyra av honom för dyra pengar. Jag blev utelåst från våningen och fick bo i gästrummet hos min syster och hos vänner under de tre år som jag försökte få en förlikning med min exman. Så småningom och efter skyhöga advokatkostnader löstes situationen och jag flyttade in i ett gårdshus på Söder med en hyra som var högre än den jag hade i USA. Huset var dock fuskrenoverat, taket föll in och jag fick evakueras till porten bredvid med läge mot gatan. Där blev jag sen kvar.

Efter många om och men såldes fastigheten till oss hyresgäster 1996 och jag fick min första egna lägenhet. Nu betalar jag mindre i hyra än vad jag gjorde som hyresgäst. Uppochnedvända världen, men jag har äntligen fått ett eget hem.​

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.