Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Koll på barnen? Knappast jag …

Titta noga på den här bilden. Här finns minst 25 dödsfällor för barn, saker som finns i varje hem. Ser ni dem?

Jag är nybliven mamma och stirrar in i en bild på ett helt vanligt vardagsrum. Jag fattar inget men kallsvettas. Jag utsätter tydligen mitt barn för dödsfara – utan att ens veta om det!

Mannen med diabilden kommer från Barnsäkerhetsrådet (vi pratar tidigt 90-tal). Hans ögon glöder. Kontakter, räcken, sladdar, persienner, glasvaser – allt kan vara dödligt i ett barns händer. Jag sover inte på flera nätter.

Ändå verkar inte skrämselpropagandan ha haft avsedd effekt. Mina barn har trillat utför trappor, bränt sig på diverse spisar och strykjärn, brutit både armar och nyckelben i fall från höga höjder. Men när nu min mans barnbarn kommer på besök har diabilden börjat hemsöka mig igen.

Om ni själva inte har farorna helt klart för er, titta på sidan 26 i tidningen. Där listar vi några av hemmets alla säkerhetsrisker.

När Sara Hanfeldt tänker på trygghet är det dock inte barnsäkerhet som först dyker upp i huvudet. För henne handlar det om att alls kunna få en egen lägenhet. Hela sitt vuxna liv har hon kämpat mot sitt drogmissbruk, men nu är hon och dottern Isabelle en bra bit på väg. Sara är drogfri och bor i referenslägenhet i Majorna i Göteborg sedan drygt ett år. Om hon fortsätter sköta sig har hon chans att få ett eget förstahandskontrakt.

Trygghet för isländska familjen Emilsdottir-Franklinsson är en tredje sak: ett andrahandskontrakt. Islänningar äger helst av tradition sin egen bostad, men den ekonomiska krisen 2008 drabbade Island värst av alla länder. Att hyra i andra hand är för många unga familjer höjden av trygghet i ett land där bostadsmarknaden helt kollapsat.

Till sist en liten föraning om vår (åtminstone i plånboken): hyreshöjningarna i landet ligger i snitt på bara en procent. Den låga räntan leder till den lägsta höjningen på nio år.

PS! Har du spöken i din lägenhet? Dörrar som oförklarligt stängs eller öppnas? Då kanske du håller med insändaren på sidan 62. Dags att ta upp kampen med det övernaturliga!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.