Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Kommer du stå kvar vid löftet om nej till marknadshyra, Magdalena Andersson?

Marie Linder

Snart är det jul och på det nya året är det åter dags för riksdagsval. Så jag fortsätter min granskning av de politiska partierna. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna. De har alldeles nyligen haft kongress och Magdalena Andersson är nu den som leder partiet. När denna krönika skrivs är det osäkert om hon också valts till Sveriges första kvinnliga statsminister. Men jag hoppas verkligen att glastaket i Sverige är spräckt. Det tog i så fall lång tid. Först 100 år efter att den kvinnliga rösträtten infördes kan vi nu få den första kvinnan på denna position.

Socialdemokraterna har på sin kongress också antagit nya politiska riktlinjer. Det är dags att spana på vad de vill göra på bostadsområdet. Kapitlet om bostadspolitiken är ganska kortfattad men innehåller väsentliga förslag för oss som bor i hyresrätt. Det utgår ifrån att hemmet är den trygga punkten i människors liv, en social rättighet som omfattar alla. Målet är ett Sverige där alla kan bo bra genom hela livet och det kräver en nationell bostadspolitik. Här finns förslag om att den ekonomiska obalansen mellan ägt och hyrt måste rättas till och minska. Allmännyttans villkor behöver stärkas och styras av samhällsnytta och Socialdemokraterna vill se ett sänkt avkastningskrav. Vidare så ska lyxrenoveringar i syfte att byta hyresgäster i det befintliga hyresbeståndet stävjas. Tyvärr står det inget om hyresgästernas möjlighet till inflytande när det ska renoveras och idéer om renoveringsstöd saknas också. Kom ihåg att elva miljarder ­kronor avsätts till i ROT-avdrag till det ägda boendet. Motsvarande siffra till det hyrda är noll.

Staten måste ta ett större ansvar vid renoveringar i hyresrätten. Hyresgästföreningens förslag om periodiseringsfonder är ett förslag som borde utredas.

I slutet kommer ändå ett mycket viktigt och tydligt ställningstagande. Socialdemokraterna motsätter sig marknadshyror och den svenska förhandlingsmodellen ska stärkas. Det är ett väldigt välkommet besked till alla oss tre miljoner hyresgäster som länge svävat i ovisshet. Jag bara undrar, kommer du Magdalena Andersson också hålla det löftet också när det är dags att förhandla ett nytt regeringsunderlag efter valet i september 2022? För dagens och morgondagens hyresgäster hoppas jag att det är så.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.