Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Livet mellan husen

Vilken fantastisk kraft det finns i alla människor som använder sin lediga tid till att göra vår värld lite bättre. Föräldern som tränar dotterns fotbollslag, den pigga pensionären som erbjuder en senior kompis lite sällskap eller stöd för att komma ut på promenad och grannen som övar svenska med en nyanländ.
I Hyresgästföreningen är vi nästan 10 000 personer som har valt att engagera oss för vår egen och våra grannars skull. Många är aktiva i sitt bostadsområde och har tagit på sig att föra talan även för sina grannar så att deras boende ska bli bättre.
Att vara lokalt aktiv handlar också om att skapa en stark social samvaro. Allt kretsar inte kring hyror och att hitta lösningar på problem.
Det handlar i lika hög grad om livet mellan husen. De mjuka frågorna som kan öka tryggheten i ett bostadsområde, aktiviteterna som gör att vi lär känna våra grannar bättre.

Under Allhelgonahelgen ordnade Susanne i min lokala hyresgästförening ett riktigt spökdisko hemma i mitt bostadsområde. Många barn i mitt område har ingen möjlighet att resa bort eller göra dyra aktiviteter på sitt höstlov, så det här var stort för dem. Engagemanget gjorde verkligen skillnad.
Författaren Per Granqvist, som skrivit boken Engagemang, menar att människors engagemang fortfarande är högt men att vårt sätt att engagera oss har förändrats över tid. I sin bok gör han en jämförelse med hur våra matvanor har förändrats. När vi gick ut och åt lunch på restaurang förr i tiden var valfriheten inte så stor. Ofta fanns det bara en maträtt att välja på och engagemanget blev därför inte så stort.
I dag ser det annorlunda ut på våra lunchrestauranger, det finns många olika rätter att välja mellan. Det kräver en annan sorts engagemang. Både samhället och vi som lever i det förändras med tiden och med det även våra behov.

Hyresgästföreningen är en folkrörelse som har funnits i över hundra år. Ett av skälen till att vi fortfarande växer är att vi inte stannar i det som har varit utan vågar tänka nytt.
En avgörande fråga handlar om ifall vi kan erbjuda ett medlemskap där människor känner att Hyresgästföreningen kämpar för att alla ska ha rätt och råd att bo.
Alldeles för många har varken möjlighet eller råd att efterfråga en bostad. Många unga tvingas bo i osäkra andra- och tredjehandsboenden för att bostadsbristen är så utbredd.

Om Hyresgästföreningen ska fortsätta att vara relevant i 100 år till behöver vi spela en verklig roll för att förändra och påverka politiken.
Med nio månader kvar till valet kan jag lova att vi kommer göra allt vi kan för att behålla politikernas fokus på bostadsfrågan. Vårt gemensamma engagemang i Hyresgästföreningen ska fortsätta göra skillnad även i framtiden. Det är så vi visar att vi fortfarande är en modern folkrörelse värd namnet.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.