Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Livet rullar finfint utan bil!

Inget blev riktigt som det var planerat den här sommaren. Tur det. Alla barn flyttar hem igen (temporärt). Möbler flyttas runt.
Jag ägnar sista semesterhelgen åt att göra om lägenheten. Före sommaren var vi tre som skulle få plats, nu nästan det dubbla. Sängar ställs ihop och dras isär, garderober stuvas om, ett extra matbord får bli skrivbord.

Sista kvällen på semestern planerar vi vårt nya, tillfälliga kollektivliv (de två äldsta barnen flyttar till olika världsdelar om några månader). Vem röjer hallen? Hur mycket stök får man stå ut med som mamma? Vem lagar mat på torsdag?
Flyttider kan ge en härlig nystart i livet. Nya konstellationer ger mer energi. Men av allt kånkande kan man få fula skavsår i händerna. Vi har testat olika flyttkartonger och hjälper dig hitta rätt i wellpapp-djungeln.

Varje flytt leder också till soprummet, återvinningen och Myrorna. Det är så skönt att rensa ut och slänga. För fyra år sedan sålde jag bilen. Vilken lättnad! Yngsta barnet hade just lärt sig hantera SL-kortet och jag slapp oroa mig för besiktningar, däckbyten och trasiga växellådor.

När bilen skramlat iväg med sin nye ägare – såld ”i befintligt skick” – gick jag med i bilpool. Den funkade utmärkt för att hämta på sena träningar och handla mängder av mat. Oroväckande skrammel från underredet – vem bryr sig?
När jag sedan flyttade innanför tullarna i Stockholm behövdes inte bilen alls. Livet i stan rullar på finfint utan bil. Det händer att jag lånar eller hyr, men för det mesta klarar jag mig bra med tåg, buss och vänner.

Genom åren har jag fått många nyfikna frågor om bilpoolen. Fler skulle vilja slippa ha egen bil men vet inte hur. Vår guide är en hjälp på traven. 
Bilar klarar man sig utan – men inte kärlek. Det vet Joe och Stina, grannarna som fann varandra genom en borttappad nyckel. ”Var mer öppna, kärleken finns kanske runt hörnet”, uppmanar Joe. Han kom från en lovande fotbollskarriär i Nigeria för att plugga i Sverige och mötte punkaren Stina i trappuppgången i Karlskrona.

Joe och Stina är inte ensamma. Var tionde hyresgäst har flirtat med grannen, visar vår undersökning. Låna socker eller föreslå gårdsfest, tipsar Stina och Joe. Och: var tydlig med vad du vill! Det har jag fått lära mig i sommar.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.