Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Människor ska inte behöva flytta på grund av hyreshöjningarna

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Under året har jag rest runt så mycket jag kunnat för att fånga bilden av hyresgästers verklighet för att kunna berätta för politiken hur förutsättningarna ser ut runtom i landet. En berättelse som har stannat med mig kommer från en äldre dam i Mellansverige som tog mig i armen och sa – Marie, nu renoverar de i mitt område. Jag bor i en tvåa, och om de renoverar hemma hos mig så ­kommer hyran öka så mycket att jag inte kommer kunna bo kvar, utan måste flytta till en etta. Då kommer jag inte att kunna ta emot mina barnbarn på samma sätt som jag gjort idag.

Så här kan vi inte ha det. När människor som bott i samma hyresrätt i decennier helt plötsligt ska ­tvingas ­flytta på grund av att man inte har råd med hyres­höjningar som följd av renovering så är det något som är ordentligt fel. Historien från Mellansverige är inte heller unik, utan snarare ett mönster där renovräkningar förekommer över hela landet, och om inget görs så kommer trenden att fortsätta.

Det är nämligen så att över 300 000 bostäder från miljonprogramsåren fortfarande behöver renoveras. I dag ställs hyresgäster ofta inför en verklighet med hyres­höjningar på 60 procent eller mer när fastighetsägaren beslutar om upprustning. Det ska inte behöva vara så. Jag har själv sett goda exempel på hur ett ökat hyres­gästinflytande runt om i landet kan förhindra reno­vräkningar. Ett sådant exempel såg jag i Helsingborg, där allmännyttan hade en dialog med trehundra hyresgäster om vad de prioriterade när deras område på Drottninghög skulle renoveras. Genom en aktiv dialog med de boende i området blev det tydligt vad man prioriterade i renoveringarna. och vad de tyckte var en rimlig hyresökning efter att renoveringarna väl genomförts.

De goda exemplen behöver bli fler. Vi hyresgäster behöver helt enkelt ha mer att säga till om när det rör det egna hemmet så att man har möjlighet att välja nivå på standardhöjande åtgärder och på så vis inte tvingas flytta. Nästa månad är det val, men de konkreta åtgärderna för att lösa bostadskrisen på hyresmarknaden lyser med sin frånvaro samtidigt som staten öser miljarder i skattesubventioner till de som bor i bostadsrätter och villa. I längden bidrar detta till ännu fler ombildningar. Sveriges hyresgäster representerar tredjedel av väljarkåren, och vi förtjänar bättre!

Politiken måste börja ta bostadskrisen på allvar! Tänk på det när du går till valurnorna i september, och se till att du röstar som hyresgäst!

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.