Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Måste man smuggla in killen genom fönstret

​Vad ska du göra i sommar? Frågan är oundviklig och mitt svar blir: Vet inte. Inte alls, faktiskt.
Jo, en vecka ska jag paddla kajak med tjejgänget. Och så kommer min vietnamesiska kompis Houng och hennes son på besök. I övrigt blir det väl trakterna av Tantolunden och Småland som gäller. Kanske kan jag våldgästa några vänner i skärgården? Vi får se.

Just så vill jag att det ska vara. Och många gör som jag – fast alla kan förstås inte välja. Åtta av tio hyresgäster är mest i Sverige under sommaren, visar vår undersökning (sidan 44). Fyra av tio tillbringar största delen av semestern hemma i lägenheten. Ekonomin är det främsta skälet till att inte åka utomlands.
Resebranschen är dessutom förvånansvärt fast i kärnfamiljen. Två vuxna och två barn ska man vara för att få tillgång till paketpriser. Att vara en vuxen med tre barn är – fortfarande – något udda. Och då är ändå min typ av familj rätt vanlig nu för tiden.
Att lika barn leker bäst verkar vara ett tecken i tiden. Kanske är det så rese­arrangörerna tänker – att barnfamiljer med två vuxna helst vill vara med likasinnade? Trenden är i alla fall tydlig i bostadsbranschen. Nu byggs bostadsområden för barnfamiljer, singelkvinnor, 55 plus, ungdomar och andra ”livsstilar” som aldrig förr. Det kan vara andra gemensamma nämnare som håller ihop: bostäder för kattälskare, tjocka, icke-rökare, golfare, odlare eller hobbypiloter.

Att det är skoj att dela boende med andra pigga pensionärer kan Laila och Stig intyga. Som student kan en del av vitsen vara att bara umgås med likasinnade. Men sen?
Själv säger jag nej. Jag är tacksam att mina grannar är en salig blandning av singlar, ensamstående, kärnfamiljer, regnbågsfamiljer, gamla, unga. Som brorsan sa när jag skulle förklara fenomenet med lägenheter för singelkvinnor: ”Vad händer om man blir kär? Måste man smuggla in killen genom fönstret?”

Om du vill ha grannar av olika sort verkar en kolonilott vara en bra satsning. Kolla bara in vårt kartotek på sidan 28. Kanske känner du igen ogräspolisens inspektioner eller ekofanatikerns lunch på kirskål och maskrosor?
Hur som helst tänker jag göra koloniodlaren Juans fem bästa tips till min ledstjärna den här sommaren:

Jobba inte ihjäl dig.
Njut.
Arbeta varsamt.
Ha tålamod.
Dela med dig.
Trevlig sommar, vi ses i augusti!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.