Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Moderaterna har röster att vinna på att ta hyresgästernas val på allvar

Bild på Marie Linder
Marie Linder.

I helgen var jag i Örebro och besökte Moderaternas partidagar. Det blev många samtal, och dialogen är viktig. Det är viktigt att lyssna, inte minst för att många moderater är hyresgäster. I vår senaste undersökning Hyresgästerna 2022 kan vi se att var fjärde väljare tycker att bostadspolitiken är viktig vid valet av parti. Här har Moderaterna många röster att vinna på att ta hyresgästernas val på allvar, vår undersökning visar att de kan dubbla sitt stöd hos hyresgäster.

När jag skriver detta så är det den 30:de mars, och idag lämnar utredaren Karolina Skog över en stor bostadssocial utredning till riksdagen. När jag tittar på utredningen så tycker jag att Karolina Skog har lyckats ganska bra utifrån förutsättningarna.

Det är till exempel bra om de kommunala bostadsförmedlingarna kan förmedla lägenheter på andra kriterier än kötid – då kan den som är bostadslös prioriteras. Det är också bra att hyresvärdars krav på kommande hyresgäster inte lämnas åt fastighetsägarens godtycke, utan regleras i lag. I utredningens förslag kommer den kommunala hyresgarantin kunna användas av fler kommuner. Det är viktigt för att sänka trösklarna till den vanliga hyresmarknaden!

Men utredningen är tyvärr inte det samlade greppet som den svenska bostadsmarknaden så väl behöver. Det är fortfarande kommunerna som ensamma måste stå för alla kostnaderna för planering och bostadsbyggande. Det håller ju inte! Tidigare i år presenterade vi rapporten Plats för fler bostäder med förslag för att öka byggtakten.  I rapporten är det glasklart att planeringen måste samordnas av staten och koordineras regionalt för att kommunerna ska ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen.

När jag tänker tillbaka på de moderater som jag pratade med i Örebro så hoppas jag att de också lyssnade på oss. Nästan hälften av deras väljare vill att staten ska kunna pressa kommunerna att planera för fler bostäder än vad de gör idag. Frågan är viktig för väljarna, och att lyssna på hyresgästerna vinner alla på!

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.