Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Monica slutade skämmas över att vara fattig

Susanna Skarrie

På bilturen mot Mariannelund är jag på väg att vända ett otal gånger. Vägen är smal och slingrig, som de ofta är i Småland. Ingen sikt bakom kurvan. Jag är på väg till en klätterkurs på Trollevägga utanför Mariannelund. Jag är rädd.
Jag tar mig ändå dit och helgen på klippväggen blir en vändpunkt i mitt liv. Nya vänner, nya insikter. Klättringen ger mig kraft att ta mig ur en destruktiv situation. Monica och Erik i det här numret av Hem & Hyra vet också en hel del om vändpunkter i livet. Om vad som – oväntat eller väntat – ger möjlighet att ta sig vidare. Det behöver inte vara stora saker som höga berg.

För Monica kom vändpunkten när hon till slut bestämde sig för att sluta skämmas. Hon har en medfödd sjukdom men jobbade länge och så mycket hon kunde. Tills det inte gick längre. Hon förlorade allt, sina besparingar och allt hon kunde sälja, under Alliansens utförsäkringar.
Flera bekanta i samma situation tog livet av sig och även Monica hade sådana tankar.
I stället bestämde hon sig för att börja berätta och försöka påverka politiker. ”Många skäms för att vara fattiga men vem som helst kan hamna där”, säger hon.

I dag är Monica sjukpensionär. En av alla de 190 000 personer som Försäkringskassan bedömer aldrig kommer att kunna arbeta, varken nu eller i framtiden. Monica har en sjukersättning på 9 800 kronor före skatt. När bostadstillägget nu äntligen höjs för pensionärerna får inte sjukpensionärerna följa med. En fattig grupp lyfts en aning medan en annan glöms bort.

Efter ett liv som framgångsrik krögare med bland annat Clinton, Blair och Putin på sin gästlista drabbas Erik av cancer i svalget. Tuff behandling väntar och en dag går hans sönderstrålade käke av som en torr trädstam. Smärtan är olidlig. Läkarna får göra en ny käke av ben, senor och muskler under en elva timmar lång operation.
Bara två veckor senare är han tillbaka i köket. Tejpad i ansiktet, med käpp och utan att själv ens kunna smaka på maten. För Erik blev kokkonsten hans hävstång tillbaka till livet. Igen.

En kolsvart kväll i Wadi Rum-öknen i Jordanien sitter vi fyra vänner i ett tält och leker en frågelek. I en hatt mitt på bordet ligger åtta lappar med frågor som vi själva formulerat, två var. I tur och ordning drar vi en fråga som ställs till alla runt bordet. Den här kvällen drar någon just frågan: Har du upplevt någon vändpunkt i ditt liv? Det blir fyra mer eller mindre omvälvande historier som delas i ökennatten.

De allra flesta av oss har en vändpunkt i våra liv. Stor eller liten. En eller flera. Vad är din? Kanske något att fundera över under julhelgen. En lugn och fridfull jul önskar jag er alla!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.