Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Nu tar vi fajten och gör upp med bo-orättvisan

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

När jag skriver detta så är sommaren över, men valrörelsen i Sverige är fortfarande i full gång. Även om det i skrivande stund är svårt att sia om den kommande regeringssammansättningen är en sak emellertid säker, bostadskrisen kommer finnas kvar även efter valet.

Sverige är på väg mot en lågkonjunktur, och det påverkar redan bostadsbyggandet i hög utsträckning. Det brukar sägas att byggtakten de senaste åren har varit god, och det har den varit. Men många av de hyresrätter som byggts har haft hyror som inte vanligt folk har råd att efterfråga. Då har investeringsstödet, som Hyresgästföreningen varit med och drivit fram, varit nödvändigt för att få till hyresrätter till lägre kostnader. Men tyvärr så togs investeringsstödet bort när riksdagen beslutade om den budget som M, KD och SD la fram.

Det är verkligen synd, för nu behövs investeringsstödet mer än någonsin. Med stigande räntor och ökade energi- och materialkostnader så skenar kostnaderna för att bygga bostäder. Därför pausas nu många byggprojekt, och byggandet av nya hyresrätter riskerar att avstanna helt och hållet eftersom vanliga människor helt enkelt inte har råd att efterfråga bostäderna.
Vi hamnar därmed i en situation där den redan svåra bostadskrisen riskerar att gå in i ett akut läge.

När det uppstår en kris i samhället krävs det handling och åtgärder för att begränsa skadeverkningarna. Det gäller också för bostadskrisen. Därför kräver Hyresgästföreningen att den nya regeringen agerar, och sätter in krafttag för att säkerställa att byggandet av hyresrätter fortsätter även när konjekturen sviker.
Därför kommer vi på Hyresgästföreningen att fortsätta driva frågorna som vi gjort i valrörelsen. Vi ska göra upp med den bo-orättvisan som missgynnar Sveriges hyresgäster genom att staten öser bidrag till det ägda boendet i form av rotavdrag, ränteavdrag och elkompensationer.

Vi kräver en politik som behandlar upplåtelseformerna jämlikt. I det ingår att återinföra investeringsstödet i form av förmånliga bygglån, för att få fler hyresrätter som människor har råd att efterfråga. Det kan innebära ett hyresavdrag, likt ränteavdraget för det ägda boendet. Hyresgästinflytandet måste också stärkas, så att hyresgäster har mer att säga till om vid omfattande renoveringar, och slipper flytta när hyresvärden vill renovera fastigheten.

Alla hyresgäster behövs när vi fortsätter kampen mot bo-orättvisan i höst, därför är det viktigt att du som läser detta också engagerar dig. Tillsammans är vi starka, och jag hoppas att du vill vara med och ta fajten för våra gemensamma rättigheter!

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.