Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Orimliga skillnader mellan att äga & hyra

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Ett ämne som ofta diskuteras i mitt bostadsområde förutom ordningen i tvättstugan är snöröjningen. Fungerar den bra är samtalen få men gör den inte det så blir den ofta ett hett samtalsämne. Alla vet hur jobbigt det är att pulsa fram med matkassar eller dra en barnvagn genom en decimeter snö. Det mina grannar kanske inte vet om är att en del av oss som bor i Sverige kan få sin snöskottning skattesubventionerad medan vi andra inte kan få det. Det som avgör är i vilken upplåtelseform du bor. Bor du i egen villa, ja då ger staten dig en skatte­rabatt. Men betalar du snöröjningen via din hyra i ett hyreshusområde får du inte någon skatterabatt. Visst är det konstigt. Det borde väl vara lika för alla. Men så är det inte och det gäller inte bara snöröjningen.

De orättvisa skattevillkoren mellan boendeformer, märks också när våra bostäder ska renoveras. Det ROT-avdrag som den som renoverar sitt ägda ­boende får del av är något vi i hyresrätt inte ser röken av. Och inte blir det bättre om jag vänder blicken mot det nybyggda. En nybyggd hyreslägenhet, blir ofta 2?000–3?000 kronor dyrare i månaden än en likadan nybyggd bostadsrätt. Återigen handlar det om obalanserade skatter. Den fördyring jag pratar om är skillnad i skatt mellan det ägda och det hyrda. Eller i detta sammanhang att den som köper en bostadsrätt har rätt till ett skatteavdrag som inte hyresgästen har rätt till och det påverkar hyrorna för de nybyggda hyresrätterna.

Resultatet blir att allt fler tvingas tacka nej till de nyproducerade lägenheterna. Så samtidigt som bostadsköerna ringlar oändligt långa börjar vi få tomma lägenheter. Något som Länsstyrelsen i Stockholms län presenterade i en rapport alldeles nyligen.

Är det rimligt? Nej! Hyresgästföreningen har flera konkreta förslag för att göra något åt obalansen. Skattefria underhållsfonder, ROT till hyresrätten, en låg fullt avdragsgill moms på hyran. Enligt Januariöverenskommelsen ska en skattereform tas fram. Så finansminister Magdalena Andersson, det är hög tid att göra något åt orättvisan mellan ägt och hyrt boende. Anständigheten kräver det.?

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.