Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Positiva besked från EU gör det möjligt att sänka momsen på hyran

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Det är vår i luften och Hyresgästföreningen kavlar upp ärmarna för att ta itu med bo-orättvisan!

Vi står inför utmaningar som byggts upp över lång tid, och att 9 av 10 svenskar bor i kommuner med bostadsbrist är rent skamligt! Det har hänt mycket under de senaste veckorna. Vi har startat valrörelsen och presenterat våra krav på politiken, och det är egentligen inte så komplicerat.

Vi vet att det inte finns genvägar till att lösa bostadsbristen. Det måste helt enkelt byggas fler bostäder. Därför kräver vi att det avskaffade investeringsstödet återinförs så att bostäder kan byggas med hyror som folk har råd med. Staten måste ta ett större ansvar för byggandet när privata aktörer inte gör jobbet.

Samtidigt finns det stora renoveringsbehov, som alldeles för ofta sker på bekostnad av hyresgästerna. Idag är det inte ovanligt med hyreshöjningar på 60 procent eller mer efter en genomförd renovering. Hyresgästen blir i praktiken vräkt eftersom många inte har råd att bo kvar efter renoveringen är genomförd. Det är inte rimligt! Därför behövs även här ett statligt stöd till upprustning för att förhindra att hyresgäster tvingas stå för notan av dyra renoveringar.

Slutligen kräver vi att beskattningen mellan boendeformerna blir mer rättvis. Skattesubventionerna haglar över de som bor i bostadsrätt och villa jämfört med oss som bor i hyresrätt. Detta leder till att det blir dyrare att bo i hyrt boende och ökar underhållskostnaderna. Detta leder i förlängningen till ombildningar från hyresrätter till bostadsrätter. För att motverka denna orättvisa behövs en ny skattereform som jämnar ut skillnaderna och gör beskattningen mer rättvis. På detta område har det kommit positiva nyheter från EU. Det har nämligen beslutats om ändringar i momsdirektivet som innebär att Sverige självt kan besluta om låg moms på bostadshyra. Nu är det möjligt för politikerna i riksdagen att lägga den lägsta momssatsen på hyran. Det är en åtgärd som kan hjälpa till att skapa en mer rättvis beskattning.

På lördag kommer jag att sitta ordförande på Region Sydosts fullmäktige och på söndagen har jag förmånen att få åka till Uppsala för Aros-Gävles fullmäktige. Stockholm möter jag digitalt också under lördagen. Det känns bra att kunna mötas både fysiskt och digitalt. Sedan avslutar jag helgen med vårstädning och bomöte hemma på Koriandergränd. Så skönt att vi äntligen kan mötas och göra saker tillsammans. För det är i mötet med varandra, i samtalet om det vi vill förändra och förbättra som vi är starkast, så gör vi skillnad på riktigt!

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.