Säga upp sina hyresgäster – en god gärning?
Mamma, jag har kommit in, jag flyttar nu!”
”Okej, det blir bra … Eller förresten, vad sa du? Flytta? Vart?”
När yngste sonen ringer är jag lite disträ. Jag är mitt uppe i förberedelserna för en större fest och på resande fot. Sonen är kvar i stan.
”Men hallå, var har du tänkt att du ska bo? Alltså, vi på redaktionen har kollat hur svårt det är att få en studentbostad, det är typ omöjligt”, kraxar jag.
Tydligen inte, för sonen har redan gått in på det kommunala bostadsbolagets hemsida och anmält sig. Bara en dag senare får han ett studentrum på tolv kvadrat med nyrenoverat kök och badrum som han delar med tre andra. Värden har byggt om lägenheterna i ett hus i stadens miljonprogramområde. Kontrakt, nyckel, hjälp med bredband – allt går på några dagar och hur smidigt som helst.
Så kan också en bra värd se ut.
För vi vill ha en värd som håller snyggt och som går att nå, det visar vår undersökning om vad som gör en bra värd. Som allmännyttan där sonen bor. Eller som Per-Erik Pettersson som vi berättar om i tidningen. Tillsammans med en barndoms-kompis har han 80 lägenheter i Tobo som sköts så bra att de hamnar i topp när hyresgästerna i Aros-Gävle får säga sitt. Var nåbar, lyssna på hyresgäster och renovera löpande, är de råd Per-Erik Pettersson ger. Kanske något att lära av för grannvärden i Tobo som blivit utsedd till Sveriges sämsta?
Ibland är det inte så självklart vad som gör en värd bra eller dålig. Vi har tittat på de värdar som säger upp flest hyresgäster (sidan 8). Totalt handlar det om 42 500 hyresgäster förra året. Reza är en av dem. För honom började det med ett havererat förhållande och ett sjukdomsbesked. För andra kan det vara en skilsmässa, dödsfall i familjen eller arbetslöshet som gör att hyran inte blir betald i tid.
Till det goda i historien hör att bara sex procent av alla uppsägningar leder till vräkning. Reza tog strid för sitt kontrakt i hyresnämnden och fick bo kvar. Och vid första anblick låter det förstås inget vidare att vara en de värdar som säger upp flest. Men värdarna själva menar att det kan vara tvärtom. Om skulderna får växa sig för stora ökar risken att uppsägningen blir en vräkning, menar Anitha Wretling på Graflunds.
Viktigaste rådet till sonen som flyttat hemifrån? Se till att studielånet räcker till hyran. Och betala i tid!