Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Sju minuters sex borde man väl stå ut med?

O j oj, stackars dig! I det där rummet blir det inte mycket sömn!” Jag hade aldrig sett tjejen förut, men förstod att det gällde att handla snabbt. För jag var en ung, men inte nödvändigtvis dum, volontär som skulle ha krafter över till annat. Trots att jag var ny på stället hade jag förstått att det fanns ett svensk-italienskt par som ägnade nätterna åt mycket och högljutt sex. Och att väggarna i vår skraltiga byggnad var lövtunna. En snabb bytesaffär räddade mig (men drabbade förstås någon annan stackare).

När jag långt senare flyttar in i min nuvarande lägenhet säger dottern en morgon att hon vill byta rum. Grannarna, som har sitt sovrum över hennes, är mycket aktiva. Jag hör förstås ingenting. Kanske har jag blivit mer tolerant med åren eller också är det bara tilltagande dövhet som gör sitt.

Var tionde hyresgäst har någon gång störts av att grannarna har sex, visar vår undersökning. Men få har vågat påpeka det för grannen och de fall som går vidare till värden eller störningsjouren kan räknas på ena handens fingrar. I stället för att störa dig på grannarna, försök se det som inspiration, tipsar sexologen Malena Ivarsson.

Ett genomsnittligt samlag tar bara sju och en halv minut. Så länge kan de flesta stå ut, menar hon. Om inte, läs vårt test av öronproppar i senaste numret.

För ett år sedan frågade vi landets socialchefer om hur bostadsmarknaden fungerar för deras klienter. Det har blivit betydligt tuffare, svarade de, främst för att de kommunala bolagen har skärpt sina krav.

Nu har vi gått vidare och kartlagt vilka krav bostadsbolagen ställer.

Det visar sig att uthyrningsreglerna inte bara drabbar socialtjänstens klienter, utan även hundratusentals svenskar som har tillfälliga jobb, en betalningsanmärkning eller lite för låg inkomst.

Det drabbar Sofie Sander för att hon är sjuk och inte kan jobba. Även om hon alltid har betalat alla räkningar i tid kan hon inte få annat än en studentlägenhet för sig och sin son. Det drabbar mamman som tar hand om sin sjuke son, företagaren som gått i konkurs, de unga som bara får vikariat och timanställningar.

Känns det hopplöst? Det är det inte. Louise Sliacka har hjälpt tusentals förtvivlade och bostadslösa Malmöbor.

Hennes råd: Ge aldrig upp!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.