Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Skamligt hur vi tar hand om ukrainarna

”Barnen säger att de saknar Sverige. Men jag hade inget annat val än att återvända”. Så säger Darja som flydde bombningarna av hemstaden Tjernihiv några mil från ryska gränsen. När staden omringades fick Darja nog och tog sig med barnen till Sverige. De ­försökte bygga upp en ny tillvaro här. Det visade sig vara omöjligt. ­Dagersättningen gick inte att överleva på och bostadskaoset knäckte Darja. Hon tog barnen och flyttade tillbaka till kriget.

Att det inte går att leva på den dagersättning som ukrainska flyktingar erbjuds, 71 kronor, det vittnar både flyktingar och biståndsorganisationer som Röda korset om. Tatjana Sankina och hennes tonårsdotter blev anvisade till Gävle. Där fick de boende via kommunen men Tatjana hittar inget jobb. Utan kläder, hygienartiklar och mat från Röda korset skulle det inte gå.
Det är just den här ekvationen som Sverige inte klarar, visar vår granskning. I Gävle lever hela 86 procent av flyktingarna på dagersättningen. I Botkyrka utanför Stockholm är andelen som lever på dag­ersättning bara 20 procent. Var tredje flykting hamnar till slut i Stockholms län där det finns en stor ryskspråkig arbetsmarknad.

Men att hitta bostad är en annan sak. För att leta bostad på Blocket eller hos svenska privata uthyrare krävs ett personnummer. Och personnummer får inte flyktingarna från Ukraina. De har inte rätt till Svenska för invandrare, så många lär sig inte språket.
Då återstår bara att söka bostad via ryskspråkiga grupper eller appar som Svenska Palmen eller ruletka.se. Där krävs inget personnummer men i gengäld är lägenheterna flera tusen kronor dyrare.

Vi har granskat sajterna som ­ukrainarna tvingas leta bostad på. Och vi har hittat lägenheter som fylls med sängar som kostar flera tusen i månaden. En av våra reportrar wallraffar och utger sig för att vara ukrainsk flykting på jakt efter bostad. En svensk man vill via en ryskspråkig mellanhand hyra ut sitt risiga sommarhus för 20 000 kronor/månad (exklusive el) Han kräver en månadshyra i deposition och mellanhanden ska ha 6 700 kronor. Alltså 50 000 ­kronor innan vi ens fått nyckeln.
Det är hit och till liknande platser som de ukrainska flyktingar som hittat jobb i Stockholm är hänvisade.
Sverige är klart sämst i Norden på att ta hand om flyktingarna från krigets Ukraina. Den rapport från Nordiska ministerrådet och UNHCR som presenterades i julas visade att Sverige intar en bottenplats i Norden vad gäller språkundervisning, ekonomisk ersättning och tillgång till sjukvård. Nu kan vi lägga till att det också är nästan omöjligt att få en bostad på de orter där det finns jobb.

Det är så skamligt att jag rodnar bara av att behöva skriva denna spalt.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.