Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Ställ inte bostadslösa mot varandra

Det är bara lite drygt ett år sedan Khaled, 27, duckade för kulorna på väg till arkitektutbildningen på universitetet i Aleppo. I dag bor han på åtta kvadratmeter i ett modulhus i södra Stockholm. Han gillar utsikten över skogen, men undrar vart han och hans grannar ska ta vägen sedan.

Runt omkring i Sverige pågår en närmast desperat kamp för att hitta bostäder till de flyktingar som fått uppehållstillstånd. Att ha någonstans att bo är grundläggande för att börja lära sig svenska och komma in i det svenska samhället. Läs om detta här.

Det hänger på kommunerna. I år ska de, med tryck från den nystiftade bosättningslagen, skaka fram bostäder till 21 700 nya svenskar. Det går så där, bara 45 procent av dem har fått någonstans att bo när tre månader återstår av året. Endast var sjätte kommun har klarat att ta emot de flyktingar de ska. Andrahandskontrakt, modulhus och köp av bostadsrätter är några av de åtgärder kommunerna tar till. Dyrt och tillfälligt.

Det finns kommuner som redan tagit emot så många flyktingar att de inte fått några nya anvisningar. Södertälje och Avesta, till exempel. Och så finns det de som hittills tagit emot så få att de nu får desto fler. Många av dem har tidigare hänvisat till bostadsbrist, som till exempel Täby och Vallentuna. Men nu duger inte sådana argument längre.

Varken i Täby eller Vallentuna finns det några hyresbostäder. Täby har inget kommunalt bostadsbolag och Vallentuna har minst andel hyresrätter i hela landet. Då blir det svårt att lösa problemet. I stället köper kommunerna in bostadsrätter för dyra pengar – och driver kanske också upp priserna. Det går ändå trögt: Täby har bara klarat att ordna bostad till en tredjedel av de flyktingar de blivit tilldelade.

Bostadsbristen har länge varit stor i Sverige och med flyktingvågen har den blivit akut. Nu ställs grupp mot grupp på ett sätt som inte är värdigt ett land som Sverige. Hans Viker, vd för Ekerö bostäder, har blivit hotad till livet för att samtliga lägenheter i bostadskön går till nyanlända. Den främlingsfientlighet han mött är tragisk, säger han, men menar att den akuta krisen ändå fört något positivt med sig: Ekerö kommun har höjt sin ambition för bostadsbyggandet.

Nog känns det som om Ekerö är den kommun som har framtiden för sig.

Ps! Natten till den 16 oktober brann Khaleds modulhus. Han och hans grannar klarade sig men fick evakueras.

Läs mera här: Desperat jakt på flyktingbostäder

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.