Staten måste hjälpa hyresgästerna – inte bara de som äger sitt boende
Under hösten har det pratats mycket om elpriser, ökade livsmedelskostnader och de stigande räntornas inverkan på boendekostnaderna. Det är tydligt att lågkonjunkturen och inflationen påverkar oss alla. Det bekräftades också i slutet på september när Riksbanken höjde styrräntan med 1 procentenhet, till 1,75 procent. Det är den största höjningen sedan 1993, och man höjde även ränteprognosen för kommande år. Riksbankens agerande är en signalerar att det ekonomiska läget kan väntas vara ansträngt ett bra tag framöver. När jag är ute och pratar med hyresgäster så vittnar många om att de redan nu har det tufft att få vardagsekonomin att gå ihop. Ofta är hyran den största utgiften, och det är också den som kommer diskuteras i hyresförhandlingarna som kommer föras under hösten.
Fastighetsägarna känner nämligen också av kostnadsökningarna, och det kommer med all sannolikhet reflekteras i deras anspråk under förhandlingarna. I samband med att båda parter står inför svåra ekonomiska förhållanden så ser höstens hyresförhandlingar ut att bli rekordtuffa.
En ljuspunkt för hyresgästerna är att parterna på hyresmarknaden, Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna nu har en överenskommelse om gemensamma riktlinjer för hyresförhandlingarna. Överenskommelsen innebär bland annat att förhandlingarna ska utgå från de tre föregående årens hyressättning och målsättningen är att få en till en så jämn hyresutveckling som möjligt.
Med det sagt kommer fastighetsägarnas anspråk sannolikt vara högre än tidigare år, och kan riskera att bli ohållbar för många hyresgäster som redan lever på marginalerna. Därför kommer vi inte heller acceptera att fastighetsägarna gör en direktöverföring av sina ökade kostnader till hyresgästerna.
I ett väldigt ansträngt ekonomiskt läge måste staten förbereda sig att kliva in med stödåtgärder. Många som bor i ett ägt boende kompenseras genom ränteavdraget. En möjlighet som hyresgäster inte har. Därför föreslog vi redan i våras att hyresgästerna ska tillåtas göra motsvarande avdrag för en del av hyran. Det är i grund och botten en fråga om rättvisa i beskattningen mellan boendeformerna.
En sak vet jag säkert, vi kommer stå på hyresgästernas sida. I de pågående hyresförhandlingarna, i diskussioner om bostadspolitiken med den tillträdande regeringen och med alla nya politiker i landets alla kommuner. Vi har nämligen människors berättelser om bo-orättvisor och dessa berättelse tar jag med mig in i maktens korridorer för att driva på för förbättring för Sveriges tre miljoner hyresgäster.