Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Tänk om jag missar kollegans starka armar…

Journalist är antagligen världens roligaste jobb, men det var inget jag drömde om att bli när jag var liten. Då skulle jag länge bli affärska (alltså jobba i affär) eftersom jag trodde att man fick alla pengarna själv. Eller cirkusartist! Efter ett besök på Cirkus Scott var saken avgjord.
Fast det var inte alla jobb i manegen som lockade. Hästdressyr – nej tack. Inte heller avundades jag avsågade damen i trollkarlens låda. Men lejontämjare! Eller – allra helst – trapetskonstnär…Tänk att få hänga knäveck däruppe, slänga sig till nästa trapets och hoppas att man inte missar kollegans starka armar – det kittlade i magen vid blotta tanken.

Jag fattade förstås inte alla konsekvenser av ett sådant yrkesval. Att bo i husvagn året om kräver ordningssinne, vilket jag aldrig haft. Och hur det är att flytta var tredje dag har en småländsk flicka med rötterna djupt i jorden inte en aning om.

Rosi bor med sin man och deras två barn i en husvagn. Hon förstår inte hur familjer på 70 kvadratmeter kan tycka att de är trångbodda. Var tredje eller fjärde dag går cirkuslasset vidare – men det passar henne utmärkt. Stannar hon längre än så på samma plats börjar det krypa i kroppen.

Gunnar och Alva är raka motsatsen till Rosi och hennes man Roger. De har bott i samma tvårummare i Halmstad i 66 år . Flytta, varför skulle vi det? som Gunnar säger. Badkaret fanns när de flyttade in men köket har moderniserats – den kära kökssoffan fick kapas med en halvmeter för att frysen skulle få plats.

Hemma runt vårt köksbord pratas det ständigt om att flytta, som det gör när man har tre nästan vuxna barn. Dottern kommer tillbaka efter ett år i Norrland och har ett hyreskontrakt på gång. Tillsammans med några vänner ska hon hyra ett hus i andra hand och bilda kollektiv. Jag blir riktigt avis!

Det kräver både tålamod och list att hitta sin första egna lägenhet. För Daniela Larsson var första egna lägenheten ett sätt att bli vuxen. Johanna fick det tuffare än väntat när det tog slut med pojkvännen och hon stod ensam med hela hyran. Dominik bodde på hotell första tiden när han kom från Tyskland. I tidningen finns vår lista på lägenheter i de tretton största studentstäderna.
Glad sommar!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.