Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Välkommen kära läsare till din nya tidning

​Okej, lika bra att erkänna. Det har funnits dagar de senaste månaderna när hela idén med att starta en ny tidning känts övermäktig. 32 lokala editioner – och en upplaga på nästan 550000! Alla dessa budgetsiffror, tryckeriavtal, flyttkartonger … och krånglande tyska publiceringsverktyg.

Men nu står vi här med den första tidningen i handen, jag och mina medarbetare. Trötta, glada – och stolta. Och säger välkomna till er, alla kära läsare!

Nu när tidningen inte längre upptar varje vaken sekund börjar jag tänka på nästa projekt. Flytten. Snart bor jag och mina tre tonårsbarn i en ny, modern lägenhet.

Äldsta sonen är 17. Han vill flytta hem-ifrån vilken dag som helst. Men vart? Hem & Hyra visar för första gången siffror som gör varje storstadsförälder mörkrädd: var tredje hyreslägenhet är till salu och kan bli bostadsrätt. Och ett fåtal nya byggs. De som, i likhet med mig, inte har råd att köpa bostadsrätt till telningarna kan hälsa hem. Eller räkna med tre mambor tills det är dags att själv flytta till seniorboendet.

För bostadskön kan man glömma, den kan vara 16 år lång. Som författaren Anneli Jordahl berättar om i det här numret. Hon blev 36 år innan hon fick sin egen lägenhet.
Ett annat alternativ är att göra som ungdomarna i Linköping, som du också kan läsa om. De gör som vi gjorde på 70-talet: flyttar ihop. Enligt devisen ”hellre gröt tillsammans än fläskfilé ensam”.

Kommer någon av er ihåg förra årets bestseller, Neil Strauss Spelet? Den handlar om en ung, inbunden musikjournalists förvandling till en fulländad raggningsexpert. En av hans metoder var den med luddet från torktumlaren. Alltså: han hävdade att ett bra sätt att få kontakt med en snygg tjej är att lägga lite ludd från torktumlaren på hennes axel. För att sedan säga: ”Du har något på axeln, ska jag hjälpa dig ta bort det?”
Äckligt! Den killen kan inte ha vuxit upp i en svensk tvättstuga. För var femte hyresgäst har hamnat i bråk i tvättstugan, visar Hem & Hyras undersökning, just på grund av sådant som luddet.

Nej, det tricket skulle jag aldrig gå på. I stället vill jag ha lika skoj i tvättstugan som Eva, Birthe och Anita när jag blir stor. Jag satsar på gruppsex i tvättstugan på ålderns höst!
Nu jobbar vi med nästa nummer. Hör av er och säg vad ni tycker om Hem & Hyra så vi kan göra en ännu bättre tidning!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.