Varför ska hyresgäster betala dubbelt?
Svenska kommuner plockar ut miljardbelopp ur ditt bostadsbolag och använder till sådant som alla i kommunen har nytta av. På fem år har de kommunala bostadsbolagen tömts på svindlande 3,3 miljarder kronor, visar vår undersökning. Det är pengar som till stor del är din hyra.
Vart pengarna tar vägen är inte alltid lätt att spåra, men våra efterforskningar visar att de bland annat går till att bygga skolor och bostäder, äldreboenden och hem för missbrukare, till badhus och stadens parker.
Det är väl helt naturligt att ägaren får del av överskottet? Så svarar politikerna som styr de kommuner som plockar ut mest.
Men vad säger du som är hyresgäst? Är det rimligt att du först betalar skatt och sedan en gång till via hyran?
För tio år sedan, innan allbolagen klubbades igenom, var detta otänkbart. Det som är till för alla ska också betalas av alla, via skattesedeln. Även villaägare och de som äger bostadsrätt. Men den nya lagen är (möjligen avsiktligt) luddig och svårtolkad. En del kommuner drar fördel av det och plockar ut stora summor ur bostadsbolagen.
Det går inte att se några ideologiska skillnader i styret av de kommuner som mjölkar bolagen mest: det är pengar och åter igen pengar som styr. I Örebro, Västerås. Malmö, Linköping, Luleå och Halmstad.
I vissa kommuner, som till exempel Norrköping, får underhåll och renoveringar istället stå tillbaka för att ge kommunen en stor utdelning, i Norrköpings fall 390 miljoner kronor på fem år.
Familjen Didon hade säkert önskat en annan ordning. De betalade 11 000 kronor i hyra för sin fyra men fick till slut flytta för att inte äventyra familjens hälsa. Dottern fick bestående astma. Varför gick inte deras hyra till att få bort svartmöglet i badrummet istället?
Familjen är inte de enda som drabbats. Hyresbostäder i Norrköping har skjutit underhållet framför sig sedan de tunga åren på 90-talet. Då stod många lägenheter tomma och pengar till renovering saknades.
Boverket har i uppdrag att granska bostadsbolagens uttag. De tvekar inte: Norrköpings kommun bryter helt klart mot reglerna. Ändå finns inget att göra. Kommunerna ska visserligen rapportera in uttagen men det är svårt att följa vad pengar gick till. Det finns hur som helst inga sanktionsmöjligheter. Lagen är helt tandlös.
”Jag ser det som ett väldigt klokt sätt att använda ett överskott på”, säger Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. ”Det är för att andra också ska få ett tryggt boende.”
Att se till att alla får ett tryggt boende – är det bara hyresgästernas ansvar?
Politikerna skapar en situation där bolagen står utan pengar till renovering och underhåll. I stället för att vinsten stannar i bolaget och ger hyresgästerna mervärde så mjölkas bolagen på enorma summor.
Som om en bostad, ett hem, vore vilken handelsvara som helst. När det i själva verket är en rättighet. För alla.