Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Vem vill ha en så en sån vär(l)d?

​Han är mitt livs kärlek. Vi har levt ihop i tio år och är tillsammans 26 timmar om dygnet. Så säger Michael om sin make Kjell Otto. Vem kan bli annat än varm om hjärtat? Men jo, det finns tydligen de som kallt tycker att kön är viktigare än kärlek. Fortfarande. Kjell Otto blev hotad till livet och kallad bögjävel av en granne.

Att det ska vara så svårt att leva samman. När det skulle kunna vara så lätt. Fick ett sms häromdagen från grannarna. ”Spela retro på söndag?” Ja, gärna. Retro är ett frågesportsspel om 50–90-talen. När någon hamnar på ”List-rutan” får vi alla lista de fem töntigaste tv-serierna eller de fem minst attraktiva yrkena. Genast utbryter hätsk diskussion om vad som egentligen är töntigt. Eller attraktivt.

Översätt det till dagens Bostadssverige. Lista de fem bästa egenskaperna hos dina grannar? Eller de fem bästa lägenheterna du bott i?

Maritha och Lars skulle kunna lista lägenheten i Hallstahammar. Där har de bott i 30 år, uppfostrat barnen, sett grannarna komma och gå. Men nu ska hela rasket rivas. Så snart Maritha och Lars packat ner sina saker sätter släggan igång. Så kanske det till slut blir även med miljonprogrammets alla lägenheter?

Behovet av upprustning är enormt. Inte helt oväntat, men för många allmännyttiga bolag verkar det vara en överraskning.
Vd:n i Väsbyhem säger, utan att darra på manschetten, att det innebär 25–30 procent högre hyra för hans hyresgäster. Men vart tog hyrorna som betalats in i årtionden vägen? Hur kan bostadsbolagen först gå med vinst, och sedan inte ha en aning om hur upprustningarna ska finansieras? Vär(l)den blir allt svårare att förstå sig på.

Jag drömmer mig bort, upp. Mot den tunna luften på Mount Everest. Läser om Jon Krakauers ”Into Thin Air” och vill vara en av dem som ligger i baslägret och blickar upp mot berget med sitt nyckfulla humör. Tänk att få tyda väderleksrapporter och molnformationen för att avgöra om det i morgon är dags för ett nytt toppförsök. Att få stå på toppen med sin lilla flagga.

Klart det aldrig kommer att bli så. Men man måste få drömma. Om stora expeditioner. Och om små, vardagliga glädjeämnen.
Som att bögar ska få bo var de vill, i fred med sina grannar. Och att alla de som bor i husen byggda på 70-talet får nya stammar utan att betala det på hyresavin. Igen.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.