Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Vi kan göra skillnad när sommaren står för dörren

Så står sommaren för dörren. Med den kommer också förhoppningar och förväntningar på semester och skön ledighet för oss vuxna och sommarlov för barnen. Vi är många som minns från när vi var små hur sommarloven kändes så härligt långa. Nästan oändliga.

Vi kunde sova lite längre på mornarna och vi längtade efter att vattnet i sjön skulle bli tillräckligt varmt för att bada i. Det var glass och bad och sol och sommaren verkade aldrig ta slut.Sommar och ledighet väcker också förväntningar. Förväntningar om att göra något roligt på semestern och göra något bra av sin ledighet. När vi träffar vänner och bekanta är nog den vanligaste frågan under maj och juni vad man ska göra på semestern.

Den som har bra ekonomi behöver inte oroa sig över om pengarna räcker för en utflykt till Liseberg eller Gröna Lund. Men väldigt många har i dag inte råd att åka på semester, utan blir kvar hemma i sitt bostadsområde. Då kan frågan om vad man ska göra på semestern bli väldigt jobbig. Framför allt om man har barn som ser sina kompisar försvinna i väg till äventyrsbadet, nöjesparken eller åker på semesterresor.

Här kan Hyresgästföreningen ha en mer aktiv roll. Jag skulle gärna se att vi arrangerade fler aktiviteter för just barn och deras familjer. Gärna tillsammans med bostadsbolagen. Det kan vara en resa till någon djurpark i närheten eller till en särskilt populär badstrand. Eller varför inte göra en utflykt i närområdet så att barnen och deras familjer kan tälta och kanske grilla korv en kväll. 

Jag skulle också gärna se fler dagkollon för barn, gärna i samarbete med bostadsbolagen och andra organisationer i närområdet. Det är en fantastisk möjlighet att ge barn och unga en möjlighet att få ett annorlunda sommarlov och samtidigt skapa bra gemenskap i sitt bostadsområde.

Vi som Hyresgästförening kan också göra skillnad och arbeta för att fler ska få möjlighet att få njuta av vår fina natur. Det finns fantastiska skogar, vandringsleder, sjöar och havsvikar över hela vårt avlånga land.

I sommar ska jag själv ta vara på mitt närområde. I närheten av där jag bor finns Sörmlandsleden. Det är 100 mil vandringsled genom skog och små samhällen. Här möter man både naturen och kulturen. Den börjar i Björkhagen i Stockholm och slingrar sig sedan runt hela Södermanland.

Runt om i Sverige finns många andra leder som man kan vandra på. Det är ett underbart sätt att komma ut i vår natur som dessutom är alldeles gratis.

Varför inte packa ryggsäcken med kaffe och mackor. Bjud med en barnfamilj i ditt bostadsområde eller fråga om pensionären i huset bredvid vill följa med. Ta vara på vår underbara allemansrätt och njut av den svenska sommaren.

Jag önskar dig en riktigt fin sommar!

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.