Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Vi ska använda vår gemensamma kraft

Marie Linder

Tillsammans kan vi människor förändra. För när många bestämmer sig för att göra saker gemensamt kan vi ofta påverka och säga ifrån. Ibland kan den påverkan ske genom konsumentmakt. Vi kan alltså agera när vi köper något i affären. Ett sådant exempel är tvättmedel, i början av 1990-talet fanns många tvättmedel som inte var så bra för vår miljö. Företagen som tillverkade dessa tänkte införa miljösmarta tvättmedel på sikt. Men jag och många fler tyckte att det gick för långsamt. Det vi då gjorde tillsammans som konsumenter var att säga ifrån och genom att efterfråga miljöcertifierade tvättmedel skyndade vi på utvecklingen i positiv inriktning för miljön.
Det är ingen skillnad när det gäller vårt boende. Vi är drygt 9 000 personer i Hyresgästföreningen som har valt att engagera oss för att påverka vår egen och framtida generationers bostadssituation. Ett bra exempel på det är att vi tidigare i år sa ifrån. Alla ska ha råd att bo och vi stod upp för ett rungande nej till marknadshyror. Nu är det dags att agera igen.

På flera håll runt om i Sverige hörs nu politiska förslag om att sälja ut allmännyttan. Allmännyttan är de bostadsbolag som vi gemensamt äger i våra kommuner. Deras viktigaste uppgift är att bygga bostäder men också att agera för en social bostadspolitik. Rätten till en bra bostad kan tyckas självklar men så är det inte idag. Ju fler hyresrätter som säljs ut, desto färre bostäder finns då att efterfråga. Alldeles för många har idag varken möjlighet eller råd att efterfråga en bostad. Många unga tvingas bo i osäkra andra- och tredjehandsboenden därför att bostadsbristen är så utbredd.

Jag lovar att göra allt jag kan för att behålla politikernas fokus på bostadsfrågan och allas rätt till ett tryggt boende. Men det räcker inte, vi måste göra det tillsammans. Använda vår gemensamma kraft. Ditt och mitt, vårt, gemensamma engagemang ska fortsätta göra skillnad även i framtiden. Den kraft som finns när människor går samman kan förflytta berg och politiska beslut. Vi ska göra det för allas rätt till ett eget hem i dag och för att det ska vara möjligt i framtiden.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.