Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Vi stoppade marknadshyror – nu tar vi fajten mot renovräkningar

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Är det rimligt att din hyra kan stiga med upp till 60 procent när din lägenhet renoveras? Nej, det är helt orimligt tycker nog de flesta. Men precis detta är den verklighet som många hyresgäster i dag möter. Lika orimligt är det att alldeles för många människor aldrig får bo i en nyrenoverad lägenhet. De tvingas helt enkelt lämna sina hem efter en renovering därför att de inte har råd att flytta tillbaka. Det finns ett begrepp som beskriver detta förlopp och det är renovräkning.

I en tid där det finns ett otal magasin om heminredning och renovering kan det tyckas märkligt att vi som bor i hyresrätt ska drabbas på detta sätt. Men det beror faktiskt på politiska beslut eller snarare avsaknaden av sådana. Hyresgästföreningen arbetar på två fronter för att motverka detta. Genom förhandling och hyresgästinflytande ska så många ombyggnader som möjligt genomföras med samråd så att hyresgästerna får ett reellt inflytande på omfattningen. Tyvärr ser vi ofta hur stora privatvärdar satt i system att renovera enskilda lägenheter när en hyresgäst flyttar ut och lägenheten ställs tom. Det kallas för konceptrenovering och här finns ingen hyresgäst. Inflytandet blir lika med noll och omöjliggör alternativ och olika hyresnivåer.

Otryggheten vid renoveringar kan också försvinna genom politiska beslut. Här finner vi vår andra front i arbetet för rättvisa – opinionsbildning. Under lång tid drev vi kravet på en utredning om stärkt ställning för hyresgäster vid renovering. Den utredningen är genomförd och kom med flera förslag. Nu är några av förslagen på väg upp till beslut i riksdagen. Bland annat ett lagförslag om starkare stöd för hyresgäster vid brand. Vårt enträgna arbete har lönat sig. Debattartiklar, skrivelser och ett flertal uppvaktningar av justitieminister Morgan Johansson (S) i just den frågan har burit frukt. Nu är det upp till de politiska partierna att visa om de står på hyresgästernas sida eller inte.

Men vi kommer inte att ge oss, vi fortsätter jobba för förändring. Politikerna kommer höra ifrån oss, var så säker. Nu driver vi på för en starkare lagstiftning för att minska fenomenet med konceptrenoveringar av enskilda lägenheter.
Vi klarade av att brotta ned förslaget om marknadshyror men det finns många fler frågor där vi fortsatt måste stå på oss. Det kan vi bara göra om vi är många i vår organisation, så vi måste hela tiden hjälpas åt att värva fler medlemmar. Vårt kollektiva förhandlingssystem måste utvecklas och det ska kombineras med politisk påverkan och en aktiv opinionsbildning. Ingen ska tvivla på att vi är många och så länge orättvisorna består på bostadsmarknaden ska vi dundra ända upp i Riksdagen.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.