Viktigt arbete för ett grönare boende
En god vän berättade att hennes dotter mycket uppfordrande tittat på henne och utbrustit: Men mamma, sorterar du inte ut all plast ur soporna? Många 11-åringar är mer kunniga och klart mer engagerade än oss vuxna i kampen för ett bättre klimat. Det är bra att barnen går före. De vuxna som tror att det går att blunda, eller passivt strunta i frågan, har fel. Vi måste ta ett gemensamt ansvar. Som hyresgäster har vi ett bra utgångsläge eftersom vi ofta lever mer hållbart än genomsnittet i Sverige. Vi bor på mindre yta, åker mer kollektivt och vi har en historia av att dela nyttigheter. Vi tvättar vår tvätt i tvättstugor, barnen leker på gemensamma lekplatser och barnkalas och högtidsdagar firas ofta i en gemensamhetslokal.
Hyresgästföreningen tar också många bra klimatinitiativ som att lära barn att sopsortera med seriefiguren Bamse i specialutgåvan ”Bamse och skräptjuven”. Hyresgästföreningen i Majorna arrangerar olika långsiktiga satsningar för återbruk genom Fixotek och Megaloppis. I Luleå på Örnnästet återfinns Återbruket i Hyresgästföreningens regi, där du både kan lämna in och köpa begagnade kläder och leksaker. Men hållbarhetsfrågan rör inte enbart det ekologiska. Den behöver sammanfogas med ekonomisk och social hållbarhet.
För klimatfrågan handlar också om att fördela de resurser som finns mer jämlikt. Att rutinmässigt byta ut köksinredningar och andra ytskikt sa° snart en lägenhet byter hyresgäst är inte hållbart. Att vårda fastigheten och säkerställa att den kan fortsätta erbjuda goda boendemiljöer även i framtiden ska alltid ha högre prioritet än åtgärder av mer kosmetisk art. För det som ändå behövs bytas ut måste det finnas väl fungerande källsortering sa° att material kan återanvändas eller återvinnas. Det borde vara en självklarhet vid renoveringar att hellre ta tillvara det som kan bevaras och renoveras än att byta ut.
Våra bostäder både påverkar och påverkas av klimatförändringarna. För ett framtida hållbart boende måste vi minimera de utsläpp av växthusgaser som våra bostäder orsakar och samtidigt anpassa våra hus och samhällen till de nya förutsättningar som klimatförändringarna för med sig. Hyresgästföreningen jobbar därför med ett eget klimatpolitiskt program där vi har utsett klimatambassadörer för att arbeta med klimatsmarta bostadsfrågor.
Klimatfrågorna engagerar. Min granne Åsa undrade vad Hyresgästföreningen gör för att fler ska kunna ladda elbilar i bostadsområdet. Jag sa att vi jobbar med den frågan. Den ingår i vårt arbete med klimat och miljö. Då ändrade Åsa sig och avslutade med de uppfordrande orden: ”Jag vill att ni driver frågan om laddstolpar. Den är viktig för vår miljö och vår framtid.”
Vi behöver bli fler som engagerar oss. Är miljö och klimat något som intresserar dig. Kontakta ditt regionkontor så kan de hjälpa dig vidare.