Annons

10-årige Avesta målar med Kandinsky som förebild – nu får han soloutställning

Järva Han är bara tio år men målar redan tavlor som en sann konstnär. Nu ska Avesta Gharaee ha sin första soloutställning i Husby Gårds galleri. I sex månader har han jobbat för att skapa konst inför utställningen. "Jag tänker att det ska bli ungefär 15 tavlor", säger han.
Foto: Linda Dahlin
Konstnären och Husbybon Avesta Gharaee, 10 år, redo för sin första soloutställning.

Det är drygt en månad kvar till vernissage och i ateljén på ovanvåningen till Husby konsthall är det fullt med akrylfärger och penslar på golvet. Ett gäng färdiga tavlor står på lut vid väggen.

Avesta Gharaee, 10 år, har fått ett hörn i sin pappa Abuzar Gharaees ateljé där han får breda ut sig. Just nu jobbar han med en stor tavla i abstrakt stil. Inspirationen har han fått från konstnären Kandinsky.

– Jag har en bok med hans konst som jag brukar titta i, säger han.

Avesta började måla när han var drygt två år, och har alltid gillat att hålla på med konst, förutom en period i åtta, nioårsåldern, berättar han.

– Nu tycker jag det är roligt igen, säger han.

Avesta är i full gång att måla inför sin första soloutställning. Här i pappa Abuzar Gharaees ateljé med sin lillasyster Sepanta.

Den 29 oktober är det vernissage i kaféet på Husby Gård. Det blir hans första soloutställning, och han blir också den yngsta som fått en egen utställning i lokalen.

Redan i januari i år började han måla och han hoppas att han kan visa ungefär 15 tavlor.

Mest målar han hemma vid köksbordet i lägenheten i Husby eller så gör han ett staffli av en vanlig köksstol och målar vid den.

– Jag lägger ett gammalt lakan som skydd på stolen och sedan ställer jag upp målarduken mot stolsryggen. Så egentligen kan vem som helst måla hemma, man behöver inte ha en ateljé.

Familjen bor jättenära Husby Gård där Husby konsthall och ateljén finns.

Hur är det att bo i Husby?

– Bra. Det finns mycket i närheten. Det finns många olika lekparker. Vi kan gå överallt, till våra skolor i Kista, Kistagallerian och både Husbybadet och Järvabadet, säger Avesta Gharaee.

Avesta visar skissen till den stora tavlan som han jobbar med. Lillasyster Sepanta har också ett eget litet hörn i ateljén.

Avestas pappa Abuzar Gharaee är en av de verksamma konstnärerna i Husby Konst och Hantverksförening. Han har låtit båda barnen bli medlemmar i föreningen, och när Avesta gick med var han föreningens yngsta medlem fram tills lillasyster Sepanta, 8 år, också blev medlem.

Sepanta, som också målar, hoppas att hon kan få ställa ut om två år.

– Då kommer jag att vara redo, säger hon.

Båda barnen ställde ut i konstföreningens årliga medlemsutställning som öppnade i augusti. De har också varit med i olika konstprojekt tidigare och i somras var de med på föreningens konstläger.

Abuzar Gharaee tycker att det viktigaste är att barnen har roligt när de skapar. Men han tycker också att det viktigt att ta barnens skapande på allvar och låta dem vara seriösa om de vill det.

– Vem är det som bestämmer vem som är konstnär? Ger man barnen bra material och inte bara sladdriga A4-papper från kopieringsapparaten att måla på så kan de skapa riktig konst. Jag ser ju hur mina barn växer när de får hålla på och jag hoppas att det är något de tar med sig senare i livet, säger Abuzar Gharaee.

Några av de färdiga verken. Den i mitten föreställer både snö och eld: ”Jag gillar vintern och snö, och så gillar jag eld”, säger Avesta Gharaee.
Fakta: Gamer och konstnär som gillar matte

Namn: Avesta Gharaee.

Ålder: 10.

Bor: I hyresrätt i Husby.

Familj: Pappa, mamma och syster.

Intressen: Spela dataspel som Roblox och Minecraft. Matte. Skissa med kol och måla med akryl.

Aktuell: Utställning i Husby Gårds galleri i kaféet, med vernissage den 29 oktober. Den visas fram till den 13 november.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.