Annons

140 000 nya bostäder – så vill M att Stockholm ska växa

Stockholm 140 000 nya bostäder fram till 2030. I dag presenterade Moderaterna sin plan för hur de vill att Stockholm ska växa de kommande åren.

Att Moderaterna vill skruva upp takten för byggandet från 100 000 nya bostäder till 140 000 nya bostäder till år 2030 presenterades redan i budgeten förra året. Men det är först nu man preciserar vart och hur.

 – Det här är inte 140 000 nya markanvisningar, men vi kan visa på stadsdelsnivå hur vi har tänkt förtäta staden. Det här kommer ni få höra om väldigt mycket framöver, berättade finansborgarrådet Sten Nordin (M).

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Det är tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret och exploateringsnämnden som har tagit fram utredningen på vart man kan förtäta staden. För det handlar om att bygga mer stad med allt vad det innebär av service, skolor, biografer osv. En del av det hela är att utvidga den centrala staden och att tullgränserna ska blekna, Gullmarsplan, Liljeholmen och Alvik ska bli innerstad.

 – 140 000 nya bostäder motsvarar hela Malmö kommuns bostadsbestånd och tanken är att bygga över hela staden. Som ni ser vill vi bygga över 20 000 nya bostäder i Bromma, vilket kanske är mer än vad man kunde tro, berättade Sten Nordin.

– Vi har inte ritat in skyskrapor överallt utan vi har tittat på intilliggande bebyggelse, ofta handlar det inte om mer än femvåningshus. Man måste inte bygga högt, men det gäller att våga förtäta, fortsatte stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

Annons
Läs ocksåLilla Nykvarn toppar listan – bygger flest nya hyresrätterNatalie Karlsson Nykvarn

En del av bostäderna är redan på gång, men ungefär 100 000 är helt nya bostäder. Exakt var de kan komma att ligga ville man dock ännu inte kommunicera, på Södermalm nämndes området vid Folksamhuset och vid spårvägsmuseet som ska flytta till Norra Djurgårdsstaden.

–  Dagens begränsningar gäller för uträkningarna, framförallt lagstiftningsmässigt, men vi har heller inte tagit med eventuella överdäckningar där det kan byggas nya bostäder, konstaterade Sten Nordin.

Den nya tunnelbaneöverenskommelsen är en förutsättning för att kunna hålla takten, men de 140 000 bostäderna ska alltså ligga i Stockholm Stad. Och för den som är rädd om sina grönområden är tanken att bara sju promille av stadens grönområden ska tas i anspråk.

Läs ocksåJoel hade 14 grader inomhus i nybyggd lägenhet: ”Jag har nog Sveriges mest luftade element”Tvådelat foto: Joel Persson i mörka kläder, keps, glasögon står framåtlutad i gången mellan hallen och köket med frysdörren öppen och visar med handen var dagbädden skulle gå om den stod i hörnet mitt emot köksdelen av ettan. Till höger: Fasadfoto av det nybyggda höghuset, vitt med en mängd balkonger i grå metall. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

– På Årstafältet förädlar vi och tillgängliggör 30 hektar mark, vi bygger alltså inte bort parker utan tillför något. Det är viktigt att kommunicera de mervärdena som kommer med bostäderna, säger Regina Kevius.

Annons

Hur stor roll kommer de kommunala bostadsbolagen att ha i det här arbetet?

– Målsättningen är fortsatt 1 500 lägenheter per år för våra bostadsbolag. Och där vi har släpat efter försöker vi just nu titta på hur vi kan komma ifatt, säger Sten Nordin.

Fakta: Så många bostäder vill M bygga

Hässelby – Vällingby 8 200
Spånga – Tensta 5 000
Rinkeby – Kista 8 300
Bromma 20 100
Kungsholmen 5 300
Norrmalm 6 000
Östermalm 16 700
Södermalm 9 200
Hägersten – Liljeholmen 20 700
Enskede – Årsta – Vantör 24 400
Älvsjö 6 700
Skärholmen 8 100
Farsta 8 200
Skarpnäck 5 600

Läs också Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.