HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

28 hyresgäster fick böter för nedskräpning

Stockholm D. Carnegie har filmat hyresgäster som skräpat ner och skickat en räkning på 500 kronor till 28 stycken under 2016. Bolaget har slutat skicka ut räkningar men utreds nu av Datainspektionen.

Förra året satte D.Carnegie upp övervakningskameror i trappuppgångarna på Bergengatan 4-12 i Husby. Skälet var att det hade varit problem i husen med bland annat krossade rutor och narkotika- och vapenförsäljning. Men kamerorna användes också till att filma hyresgäster som skräpade ner i trappuppgången.

Nu visar en sammanställning att 28 hyresgäster förra året fick en räkning på 500 kronor för nedskräpning.
– Kamerorna har haft avsedd effekt, nedskräpningen har minskat, säger Jonas Hagström, projektledare för CSR, Corporate Social Responsible, på D. Carnegie,

Läs ocksåMinusbudget klubbad i region Västra Sverige – ombildningar och renovräkning i fokusRegionordförande Ronny Bengtsson och mötesordförande Helene Calner under lördagens digitala fullmäktigemöte i Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Kameraövervakningen slutade med att en hyresgäst ifrågasatte att kameror användes för att tvinga personer som lämnat reklamblad och tidningar att betala en avgift och anmälde hyresvärden till Datainspektionen. Anmälan gäller brott mot personuppgiftslagen och anmälaren hänvisar till ett beslut från 2006 som säger att ett företag inte får använda en kamera för att registrera folk som skräpar ner.

Därefter tog D.Carnegie i oktober 2016 beslutet att inte längre skicka ut räkningar till hyresgäster som skräpar ner.
– Vi slutade eftersom vi fick en del kritik och sedan vill vi avvakta vad Datainspektionen kommer fram till i sin granskning.

När Datainspektionen kommer med sitt besked om kameraövervakningen så ska hyresvärden ha ett bomöte med hyresgästerna och höra vad de tycker om att fortsätta låta nedskräparna betala en avgift.
– Att det är skräpigt är en trygghetsfråga så därför vill vi låta hyresgästerna säga sitt. Men vi kommer att införa avgiften igen om hyresgästerna vill det, säger han.

Läs också1 700 kronor i böter – för kvarglömd tvätt

Han inser att övervakningen påverkar den personliga integriteten negativt.
– Men med tanke på de brott som sker och som drabbar de boende så tycker jag behovet av kameraövervakning väger tyngre än integritetsintresset, säger han.

Datainspektionen utreder nu om behovet av övervakning är så stort att det motiverar ett ingrepp i den personliga integriteten och väntas komma med ett besked under våren.

Tove Fors, jurist på Datainspektionen, som jobbar med utredningen, vill inte kommentera om det var fel att använda kameraövervakning för att skicka en räkning för nedskräpning till hyresgästerna.
– Men man kan konstatera att de inte använder kameraövervakning på det sättet längre. Generellt sett ska kameraövervakning användas för att förebygga brott och för att underlätta att lösa brott, säger hon.

Läs också43-årig kvinna åtalad efter explosionen i Luleå

Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att oavsett om hyresvärden har brutit mot lagen när han använt övervakningskameror, så är det inte olagligt att låta en hyresgäst betala för nedskräpning.

– Innebär det en merkostnad för hyresvärden att ta hand om avfallet så har värden rätt att ta ut den kostnaden av hyresgästen, säger han.

Läs också Skandalvärden förlorar igen - Lillemor om kampens pris: “Jag kommer aldrig förlåta dem” Så långa är kötiderna till de mest populära adresserna - Elin väntade i 15 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.