Annons

40 fastighetsägare får böter för radon

Stockholm Miljökontoret i Södertälje förbereder 40 fall av böter i radonärenden. Samtidigt sågar en radonexpert kommunernas arbeten mot radonmålen.

Det är stora skillnader i länet på hur kommunerna sköter sitt arbete för att sanera den farliga gasen radon från bostadsfastigheter. I Södertälje har man arbetat med miljömålet gällande radon sedan 2011. Där tar man sedan några år ut en årlig avgift av fastighetsägarna, som bland annat inkluderar arbetet med miljömålen. Som första steg har man uppmanat fastighetsägare att mäta och rapportera. Av drygt 1800 huskroppar är det cirka 40 fastighetsägare som inte har hörsammat uppmaningen och nu sätter kommunen in den första, ekonomiska påtryckningen – föreläggande med vitesbelopp om 10 000 kronor.
Exakt vilka det är, är ännu inte offentligt då det ännu betraktades som ett arbetsmaterial. Ulrica Olsson på miljökontoret tror dock på att kommunen som helhet ska klara det nationella målet, att samtliga bostäder i kommunen ska ha en radonhalt under riktvärdet 200 Bq/m3 luft innan år 2020.
– Vi ser inte att vi vi inte ska klara det. Vi har världens häftigaste fastighetsägare, säger hon.
Vitesbeloppen är annars ett mindre utnyttjat påtryckningsmedel i länet. Värmdö har några, annars kan de räknas i ental. I andra kommuner tänks det också mindre positivt kring slutmålet. Solna, Täby, Vaxholm är tveksamma. Järfälla svarar att de tycker frågan ska ställas till fastighetsägarna men att de inte tror fastighetsägarna klarar det.
Huddinge säger sig fått information om att det gamla 2020-målet inte gäller längre. Det är fel, enligt Dag Sedin på svensk radonförening. Målet gäller visst. Hem & Hyra lät honom analysera svaren från kommunerna för en bedömning av deras inställning till arbetet med radonsanering. Det blir inte högsta betyg.
– Resultatet visar att kommunerna tolkar den gällande lagstiftningen på olika sätt och att radonarbetet inte prioriteras i alla kommuner. Detta är mycket olyckligt.
– Att utöva ett tillsynsansvar, det vill säga säkerställa att fastighetsägarna radonsäkrar, är inte ett val för kommunerna – det ska ske, säger han och kräver nya riktlinjer från SKL som tydliggör hur kommunerna ska hantera sitt tillsynsansvar.
– Det finns mycket starka skäl för landets kommuner snarast intensifierar sitt arbete med att höja sin kunskap om radon, och praktiken utöva sitt lagstadgade tillsynsansvar. Då kommer vi också att rädda ett stort antal människor från att drabbas av lungcancer.

Annons
Annons
Fakta: Så svarar kommunerna

Hem & Hyra ställde fyra frågor till varje kommun i länet för att se hur tillsynen går till och hur nära kommunerna är att klara miljömålet

1. Hur stor del av flerbostadsbeståndet i er kommun har genomfört en radonmätning?
2. Hur många av de som visat förhöjda värden är radonsanerade?
3. Hur många vitesföreläggningar är aktuella just nu?
4. Når ni målet att alla bostäder i flerbostadshus ska ha en radonhalt som inte överstiger 200 Bq per kubikmeter luft till år 2020?

Ort 1. 2. 3. 4.
Botkyrka Kampanj pågår Noll Vet om ett år
Huddinge Ingen uppgift Ingen upgift Noll Målet gäller inte
Ekerö Ca 40 % Noll Ej säkert
Haninge Vet ej Vet ej Noll Strävar ditåt
Danderyd Vet ej Vet ej Noll Vet ej
Järfälla Ca 60 % Vet ej Noll Nej
Lidingö Alla utom en Alla utom 15 Noll Nära
Nacka De flesta Några kvar Noll I Princip
Nykvarn
Nynäshamn Vet ej Vet ej Noll Strävar ditåt
Salem
Sigtuna
Sollentuna Ca 64 % Ca 100 Noll Tror det
Solna Projekt pågår Ett Problematiskt
Stockholm Ca 66 % Vet ej Vet ej Ja
Sundbyberg > 40 % Allt sanerat Noll Svårbedömt
Södertälje 1 800 hus Ingen upgift 40 Ja
Tyresö Vet ej Vet ej Noll Strävar ditåt
Täby Osäkert Osäkert Noll Väl optimistiskt
Upplands-Bro
Upplands Väsby Ca 70 % Svårberäknat Noll Ganska nära
Vallentuna
Vaxholm Osäkert Osäkert Noll Väl optimistiskt
Värmdö Projekt pågår Fem åtgärdar Tio Ja
Österåker Alla förelagda Ett fåtal Ett Beroende på Armada
Läs också Guide till hemförsäkringar När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.