Annons

400 demonstrerade mot renovräkning

Stockholm ”Det behövs renovering men inte vräkning”. Det sade Irene Molina som var en av talarna när cirka 400 hyresgäster manifesterade för större inflytande vid upprustning.
Foto: Kenneth Samuelsson
Sara Öhman, Owe Olausson och Marianne Zetherlund var några som demonstrerade för mer inflytande vid upprustning.

När solen väl tittade fram och Johan Johansson och Ellinor Brolin började spela och sjunga så blev det stämning på Norra Bantorget. Uppskattningsvis cirka 400 personer kom för att höra på talare som Irene Molina, bostadsforskare och Sara Öhman, en av hyresgästerna som tog strid mot Stockholmshems upprustning vid Valla torg.

Irene Molina valde att ägna sitt tal åt renovräkning, när människor tvingas flytta på grund av kraftiga hyreshöjningar efter upprustning.
– Jag trodde aldrig att jag skulle behöva vara här och slåss för vår rätt att bo. Det behövs renoveringar men inte vräkningar, sa Irene Molina.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sara Öhman, pratade om deras kamp för att hålla nere hyreshöjningarna när Stockholmshem renoverar 302 lägenheter vid Valla torg i Årsta.
– Stockholmshem ville höja med 60 procent men det blev i slutändan cirka 42 procent, själv fick jag en höjning på 38 procent eftersom jag valde att inte byta kök, sade hon från scenen.

Efteråt träffar jag Sara Öhman, Marianne Zetherlund och Owe Olausson, två andra hyresgäster som engagerade sig i arbetet vid Valla torg och frågar om de är nöjda med resultatet av arbetet.

Annons

– Nöjda kan vi inte vara men Stockholmshem hotade med att gå till hyresnämnden och då släppte vid det, säger Marianne Zetherlund.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Vi pratade med Hyresgästföreningens jurister som sade att i 99 fall av 100 så får hyresvärden rätt och risken med att gå till hyresnämnden är att det hade blivit en högre höjning än 42 procent, säger Sara Öhman.

De räknar med att arbetet med att försöka få ner hyran har inneburit cirka 60 träffar med varandra och bostadsbolaget, ibland tre-fyra gånger i veckan. Men alla tycker att det var värt det.
Deras erfarenhet av att ta strid mot hyreshöjningar gör att de också har en arsenal med tips för den som vill göra samma sak.
– Var påläst, ha mycket tid och ta hjälp av experter inom ekonomi, bygg och Hyresgästföreningen, säger Sara Öhman.

– Lär känna folk och förankra samrådsgruppens arbete bland övriga hyresgäster, säger Owe Olausson.

Annons
Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

– Inse att alla hyresgäster inte kan bli nöjda, avslutar Marianne Zetherlund.
Två andra hyresgäster som letat sig till Norra Bantorget varAlmaz Weldehans och Mariliz Olmedo, från Akalla, som ville visa sitt stöd. De bor hos Svenska Bostäder och har fått en hyreshöjning på 1 000 kronor i månaden efter upprustning.
– Renoveringen var bra men det var lite för mycket höjning. Det är viktigt att komma hit, man måste protestera mot höjningarna, säger Mariliz Olmedo.

Musiken stod Johan Johansson, Ellinor Brolin och Ola Aurell för och bland talarna fanns bland annat Irene Molina – Bostadsforskare och professor i kulturgeografi
Simon Safari – Ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm
Sara Öhmam – Hyresgäst vid Valla torg, medlem i samrådsgrupp
Hans Paxal – Hyresgäst i Rikshem, Uppsala

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.