Annons

Socialbidrag gick till husköp och solsemester

Södertälje Solsemestrar, husköp och bilar. Det är några saker som skattepengar från socialtjänsten i Södertälje misstänks ha gått till. Hem & Hyras granskning visar att socialtjänsten misstänks ha blivit blåst på över fyra miljoner kronor i boenderelaterat fusk.
I polisanmälningarna framkommer att de som söker bidrag äger fordon och misstänks ha sparat pengarna till husköp.

De senaste två åren har socialtjänsten i Södertälje polisanmält 21 personer som misstänks ha lurat till sig 4,3 miljoner bidrag.

Summorna varierar från knappt fem tusen kronor till en kvinna som misstänks ha blåst socialtjänsten på 748 000 kronor med hjälp av en fejkad skilsmässa. Pengar som nu socialtjänsten kräver tillbaka. Hittills har en person betalat tillbaka 43 000 kronor frivilligt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sett till fällande domar är resultatet av socialtjänstens arbete skralt. Av de 21 personer som anmälts har ingen dömts för bidragsbrott.
Den stora förklaringen är att de flesta ärenden ännu inte utretts av polisen. I de få fall som lett till åtal har personen frikänts.

En annan viktig förklaring är att sju stycken ärenden har lagts ner. I två fall för att det inte går att bevisa att personen haft uppsåt att begå brott.

Men i fem fall har åtal inte väckts trots att det konstaterats att ett brott har begåtts. Skälet till att åtal inte väckts stavas den juridiska termen åtalsunderlåtelse, det betyder att personen har erkänt brottet men dömts för andra brott och att det nya brottet inte skulle innebära att straffet skärps. Då läggs inte resurser på ärendet.

Läs ocksåKom i Ferrari - sökte socialbidrag

I ett av fallen där en person frikändes av tingsrätten har åklagaren också överklagat domen till hovrätten.

Annons

En av utredarna på socialtjänsten i Södertälje, som vill vara anonym, är inte helt nöjd med utfallet av anmälningarna.
– Det är tråkigt, men det är viktigt att polisanmäla för att visa på fenomenet.

För att få tillbaka pengar och anmäla misstänkt fusk agerar socialtjänsten på två sätt. Dels kan de rikta ett återkrav till en person om de misstänker fusk och kräva tillbaka pengarna. Det kan dock bara göras för utbetalningar högst tre år tillbaka i tiden.

Läs ocksåFalska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landetSiluettbilder samt Försäkringskassan och polisen för att illustrera bidragsbrott kopplat till bostadsbidrag.

Den andra vägen är att göra en polisanmälan och kräva tillbaka pengarna i form av skadestånd.

Men gången är sådan att det är först när det blir en fällande dom som skadestånd till socialtjänsten betalas ut. Eftersom fällande domar saknas har socialtjänsten därför inte fått tillbaka några pengar den vägen hittills.

Polisanmälningarna från socialtjänsten utreds av Polisens Bedrägerisektion i Stockholm. Jan Granqvist, gruppchef på Bedrägerisektionen, berättar att de får in cirka 120 anmälningar i månaden som rör fusk med skattepengar. Av dessa leder cirka hälften till åtal.

Annons

Av polisanmälningar som socialtjänsten har gjort har åtal väckts i några fall, sju ärenden har lagts ner. I inget fall har någon fällts för brott.
– Övriga ärenden är öppna, de är inte nedprioriterade hos oss, säger han.

Han säger att ärenden som rör försörjningsstöd kan vara komplicerade. För att kunna väcka åtal och få en fällande dom krävs att polisen kan bevisa att personen haft uppsåt och gjort det med vilje.
– Det kan vara svårt, till exempel måste vi kunna bevisa att de har förstått språket, säger han.

Men trots avsaknaden av fällande domar har socialtjänsten sett en annan effekt av polisanmälningarna, 21 av personerna som polisanmälts har slutat att söka bidrag

Fakta: Misstänks ha tjänat 700 000 på fejkskilsmässa

En kvinna misstänks ha lurat till sig bidrag på totalt 706 649 kronor under 2007 –  2018. Hon hävdade att hon var skild och behövde en egen lägenhet. Senare avslöjades att hon och mannen hon har fem barn hade två olika lägenheter i samma trappuppgång. De hävdade att de var skilda och bodde i varsin lägenhet, men flera hyresgäster i huset vittnade om att de bodde i ena lägenheten och hyrde ut den andra.

Fakta: Fick bidrag på 161 000 - ägde bilar och husvagn

En man fick under flera år totalt 161 000 kronor i bidrag till hyran. Men när socialtjänsten gjorde en utredning framkom det att mannen inte bodde på den adress som han fått hyran betald för. Han sökte och fick också bidrag när han satt häktad. Socialtjänstens granskning visar också att mannen vid tillfället hade flera bilar och husvagnar skrivna på sig, till ett uppskattat värde av 175 000 kronor.

Fakta: Hon misstänks ha lurat socialen på rekordbelopp under åtta år

Rekord i misstänkt boenderelaterat bidragsfusk hos socialtjänsten i Södertälje står en kvinna för. Hon misstänks ha lurat till sig 748 708 kronor vid 106 tillfällen under 2010 – 2018. Kvinnan har uppgett att hon bor själv och är skild och fått pengar till hyran. Men i socialtjänstens kartläggning i bland annat sociala medier framkom att kvinnan inte bor i lägenheten i Södertälje som hon får bidrag för utan hos en man i en annan kommun. Paret skulle ha sökt bidrag i den kommun de bor i, kvinnan har heller inte berättat att hon ägde smycken och en moped.

Fakta: Fick 417 958 som inneboende- var sambo

Under åren 2010- 2017 hävdade en kvinna att hon var ensamstående och  fick försörjningsstöd på 417 958 kronor för att betala hyran i lägenheten där hon var inneboende. Men socialtjänstens utredning visade att kvinnan i själva verket var sambo med personen hon hävdade sig vara inneboende hos. Som sambos ska rätten till försörjningsstöd bedömas utifrån bådas ekonomi. Socialtjänsten har också sett att kvinnan varit utomlands vid flera tillfällen då hon fått försörjningsstöd, vilket inte är tillåtet då man ska stå till arbetsmarknadens förfogande.

Fakta: Misstänks ha finansierat husköp med bidragsfusk

En kvinna krävs på 219 424 kronor av socialtjänsten sedan hon uppgett att hon var ensamstående och ogift. Men socialtjänstens utredning visade att hon var förlovad med den man hon hävdade att hon bodde inneboende hos. Kontoutdrag visar att kvinnan förde över pengar till ett av mannens konto med rubriken ”Backup husköp”.  Kvinnan erkände att paret under en tid levt under äktenskapsliknande förhållande men hävdade att det var slut, något som motbevisas av inlägg på sociala medier där de uppgav att de var förlovade. När socialtjänsten begärde in fler kontouppgifter och deklaration svarade hon inte. Socialtjänsten bedömde att de levde som sambos,inte hade rätt till bidrag och avslog kvinnans bidragsansökningar. Polisanmälan ledde till åtal och i domen håller tingsrätten med om att kvinnan har lämnat felaktiga uppgifter i sin ansökan. Men tingsrätten anser att åklagaren inte har bevisat att kvinnan som sambo inte hade haft rätt till försörjningsstöd och frikänner kvinnan. Domen har överklagats till Svea Hovrätt. I en separat juridisk process har Förvaltningsrätten slagit fast att kvinnan ska betala tillbaka pengarna till socialtjänsten. Kvinnan har inte betalat och ärendet ligger nu hos Kronofogden.

Fakta: Fick bidrag - åkte på semester till Rhodos

En kvinna som fått försörjningsstöd i perioder mellan 2012 och september 2017 misstänks ha ljugit vid flera tillfällen. Hon har uppgett att hon var ogift trots att bilder på facebook visar hon och hennes man på bröllopsresa på Rhodos under tiden hon fick bidrag. Hon hävdade att bilden var tagen i Norge eller Finland men erkände sedan att den var tagen i Grekland. Hon uppger att hon och mannen inte vill bo ihop trots att de är gifta. Hon hävdade att hon var sjuk när hon skulle träffa socialtjänsten men var i själva verket i Grekland. Hon hävdar också att hon har betalat en läkare under bordet för att skriva ett läkarintyg. Hon har erbjudit sig att betala tillbaka de 4 864 kronor om hon slipper polisanmälan. Socialtjänsten bedömer att hon inte tänkte berätta om att hon var gift och bedömer därför att det finns risk för fler felaktiga utbetalningar om giftermålet inte avslöjats.

Fakta: Fick 199 000 i bidrag - hade fem bilar

Söker du bidrag ska du uppge om du är ensamstående, äger saker och vad du har för inkomst. Detta eftersom det påverkar om du har rätt till får bidrag. En man misstänks ha ljugit på samtliga punkter och lurat till sig 199 000 kronor under flera år. Mannen uppgav att han var inneboende hos en kvinna som misstänks vara hans sambo. På facebook fanns uppgifter om att de var ett par och fick barn. Mannen uppger att det var ett ”falskt” facebookkonto för att lura folk som var ute efter honom. Under tiden han fick bidrag har han köpt och sålt fem bilar, på facebook finns uppgifter om fler bilar och saker han har försökt sälja. Mannen har också ljugit om sina inkomster. På mannens kontoutdrag har vissa uppgifter tagits bort, vilket gör att saldona inte stämmer med transaktionerna som gjorts. ”Korrigeringar har gjorts vid sammanlagt 30 tillfällen”.

Läs också Vädrets makter: Orörd snö avslöjade bidragsfuskaren 800 lägenheter upptäckta i svartuthyrning: pensionär skrev på hyreskontraktet - och flyttade utomlands Polisanmälningar om bostadsbidragsfusk ökar kraftigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.