Annons

6,5 miljoner extra till satsning på upprustning

Stockholm Riksförbundet ger 6,5 av de 25 miljoner man beslutat satsa på upprustning till Hyresgästföreningen i Stockholm. Pengarna ska användas både till extra personal och utbildning.

Det stora antalet ombyggnationer är en utmaning för Hyresgästföreningen region Stockholm. 193 upprustningar är på gång, 13 000 hyresgäster berörs. För att klara av att ge medlemmar och hyresgäster stöd och information bygger regionen ut sin organisation. Därför kommer ett anslag från riskförbundet lägligt.

– Vi sökte pengar för att vi bedömde att förbundets gemensamma strategi för upprustning kräver mer personella resurser, säger Björn Raemklang, projektledare för regionkontorets ombyggnadsgrupp.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nu är ansökan beviljad inom ramen för Hyresgästföreningens satsning, där fyra regioner hittills sökt och fått medel ur den pott på 25 miljoner som förbundsstyrelsen beslutat om. Pengarna ska i Stockholm dels användas till tre extra anställda under tre år, dels till utbildning och informationsmaterial. 

Annons

Nyckeln till att lyckas är att få förtroendevalda och aktiva medlemmar delaktiga i och ansvariga för ombyggnadsprocessen, enligt ansökan. En grupp förtroendevalda genomgår just nu en årslång utbildning för att kunna fungera som länk mellan kontoret och föreningarna samt som handledare i samråd.  Parallellt pågår förhandlingar med flera bostadsbolag för att träffa särskilda avtal om inflytande vid upprustning, med tydliga riktlinjer för processen.

– Ett samråd där man kommit överens om en basnivå, en mellannivå och en utökad nivå och där man också vet vad de olika alternativen kommer att innebära för hyran, är målet, säger Björn Raemklang.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken
Läs också Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.