Annons

74 000 måste betala tillbaka bostadsbidrag

Nyheter ​Över 74 000 hushåll får i dagarna besked om att de ska betala tillbaka en del av det bostadsbidrag de fick under 2007. Nästan 400 miljoner kronor är de skyldiga Försäkringskassan.
I efterhand har det visat sig att tre av tio som fick bostadsbidrag 2007 fick större inkomster än förväntat. Därmed måste de betala tillbaka en del av bidraget.
– När bidraget betalas ut är det bara preliminärt och grundar sig på förväntade inkomster. Året efter stämmer vi av med bland andra Skatteverket om det stämmer överens med hur höga inkomsterna faktiskt blev, berättar Marie Silfverberg på enheten för föräldraförmåner.
Så har systemet sett ut i över tio år nu och det har fått önskad effekt: allt färre ansöker om bostadsbidrag och allt fler anmäler ändrad inkomst så att de inte ska bli återbetalningsskyldiga.
 
Om beskedet är att man ska betala tillbaka får man först tid på sig att komma med invändningar eller ansöka om uppdelning av betalningen. Annars ska pengarna vara inne senast i slutet av april.
Man kan också ansöka om att slippa återbetalningen.
– Men det är det inte många som får och andelen som begär eftergift har sjunkit kraftigt. Man har väl lärt sig att det behövs väldigt speciella skäl till det, säger Marie Silfverberg.
Sammanlagt fick 245 000 hushåll bostadsbidrag

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Falska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landet Hyresgäst lurade till sig 324 000 kronor i bidrag – mannens fängelsevistelse avslöjade henne  Vädrets makter: Orörd snö avslöjade bidragsfuskaren Tusentals fler till Kronofogden på grund av bostadsbidrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.