Annons

95 000 hyresgäster krävs på 3,5 procent i hyreshöjning

Stockholm En hyreshöjning på 3,5 procent. Det kräver Fastighetsägarna Stockholm med cirka 95 000 hyresgäster hos privatvärdar. Hyresgästföreningens motbud är en höjning med 40 kronor per lägenhet och krav på godkänd ventilation.
Foto: Kenneth Samuelsson/Kristina Wahlgren
Hyresgästföreningen kräver godkänd ventilation om privatvärdar ska få höja hyran.

Årets hyresförhandlingar i Stockholm har dragit i gång och Fastighetsägarna Stockholm som förhandlar hyror åt privatvärdar med cirka 95 000 lägenheter i staden har krävt 3,5 procent i höjning från första januari 2020.

Enligt Kristoffer Burstedt, strateg på Hyresgästföreningen region Stockholm, är hyresgästföreningens motbud 40 kronor per lägenhet, en höjning med 1 procent för den med en hyra på 4 000 kronor och 0,5 procent för den med en hyra på 8 000 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att Hyresgästföreningen vill höja med kronor i stället för procent beror på att stora lägenheter får en hög höjning med en procenthöjning.

– Vi tycker också att hyreshöjningen på 2,35 för 2019 blev för hög, hyresgästerna har en del att hämta hem där. Dessutom pekar allt på att vi går in i lågkonjunktur. Räntor, arbetslöshet, inflation – allt talar för betydligt lägre höjningar 2020.

Att hyreshöjningen på 2,35 för 2019 kom blev för hög verkar även Stockholmshem tycka. I Stockholmshems senaste tertialrapport står det att de fick igenom en högre hyreshöjning än de hade räknat med. ”Utfallet av hyresförhandlingarna är något högre än vad som budgeterats, vilket bidrar till den ökade årsprognosen för resultatet.” står det.

Läs ocksåRåttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister

– Vi kände det redan då, att 2,35 procent var mer än motiverat. Vi fick rätt. Å andra sidan har det varit låga höjningar åren innan, säger Kristoffer Burstedt.

Annons

I årets förhandlingar kräver Hyresgästföreningen att den som vill ha en hyreshöjning ska kunna visa att ventilationen och hissar är godkänd och att radonhalterna inte ligger över riktvärdet.
– Vi uppmanar alla hyresvärdar att ha protokollen redo inför hyresförhandlingarna så att vi ser att det är godkänt. Det är ett viktigt krav från oss, det handlar om grundläggande förvaltning för att skydda hyresgästernas liv och hälsa. Sånt här ska ju bara fungera, säger han.

Vad gör ni med dem som inte uppfyller kravet?
– Utgångspunkten är att hyrorna inte ska höjas förrän detta fungerar.

Läs ocksåHyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskareDan Norbäck, porträttbild utomhus. Han och hans kollegas forskning visar att hyresgäster och unga störs betydligt mer av buller än boende i bostadsrätt, något som förvånade forskarna.

Nathalie Brard, chef hyresmarknad på Fastighetsägarna Stockholm, tycker Hyresgästföreningens motbud – att höja hyran med 40 kronor per lägenhet och månad – är en dålig idé.
– Vi anser att alla lägenheter bör få samma procentuella höjning på en och samma ort. Hyresgästföreningens bud innebär att lägenheter med en lägre hyra får ett högre procentpåslag medan lägenheter med en högre hyra får ett lägre procentpåslag.

Hon hävdar att det skulle innebära att en mindre icke renoverad lägenhet i de yttre delarna av staden skulle få ett högre procentpåslag än en större nyrenoverad lägenhet i centrala delen av staden.

– Jag kan bara spekulera i att det finns starka krafter inom Hyresgästföreningen i den mer centrala delen av staden som ser till sina egna intressen istället för till hyresrättens framtid, säger hon.

Annons

Något som Kristoffer Burstedt menar inte stämmer.

– Orättvist blir det om vissa lägenheter höjs med 20 kronor och vissa med 200. En jämn höjning gynnar främst de i större lägenheter, vilket oftast är barnfamiljer utanför innerstaden, menar han.

Nathalie Brard är också negativ till Hyresgästföreningens krav att ställa krav på godkänd ventilation och hissar för att få höja hyran.
– Det finns tillsynsmyndigheter för radon, hisskontroll och OVK och det är inte Hyresgästföreningens uppgift att agera myndighet för dessa åtgärder. Sådana krav hör inte hemma i förhandlingen om den allmänna hyresnivåns utveckling, menar hon.

Hur ser du på att godkänd ventilation, hiss etc borde vara grundläggande i förvaltningen och därför vägas in i förvaltningskvalitén och ligga till grund för hyresförhandlingarna?
– Att Hyresgästföreningen blandar in saker som inte hör till förhandlingen om den allmänna hyresnivåns justering visar tydligt att det behövs ett regelverk kring förhandlingen. I en förhandling ska inte en part kunna bestämma utfallet av förhandlingen på det sättet.

Läs också Hissen låste in Nadja och hindrade hemtjänsten - men nya förslag ska göra hissåkandet säkrare Säkrare att åka hiss på jobbet än i bostadshuset Christer, 76 år, fick fira nyårsafton i hissen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.