HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Är Åke, 95 år, landets äldste ordförande?

Trollhättan Med sina 95 år är troligen Åke Brockmark landets äldste ordförande i en lokalförening. Men det där med ålder bryr han sig inte så mycket om. Det är bara en siffra

Det doftar nybryggt kaffe i föreningslokalen på Hjortmossen i Trollhättan. Här hos föreningen Mjölkvarnen är det öppet hus, precis som alla tisdagar. Och det var Åke som tog initiativet till träffarna för några år sedan. Han minns inte så noga när det var, men minst fem år har de träffats här. På bordet står bröd, smör, pålägg, kakor och godis. Man hör skrattet redan när man kliver innanför tröskeln, för de har väldigt trevligt på sina tisdagsträffar.
Åke har varit ordförande i LF Mjölkvarnen i ganska många år nu. Besökarna enas om att det måste vara minst tio år. Han blev värvad av en gammal kollega på Saab och sedan dess har han varit medlem och därefter ordförande.
Runt kaffebordet sitter de mest trogna tisdagsgästerna, Lena Holmgren, Gerry Ekstedt, Marit Dandebo och Tage Holmgren. De kommer varje vecka, för att fika och umgås. Det blir prat om det mesta, från boende till familjesnack. Huset har just bytt ägare från Akelius till Willhem och nu hoppas de alla på att det ska bli bättring, framför allt när det gäller utemiljön, som de tycker har blivit tråkig. Åke säger att han, som ordförande, gör sitt bästa för att föra fram de boendes synpunkter. Själv har han bott i huset i många år, först i en större lägenhet, men när han blev änkeman 1995 valde han att flyttade till en etta.
Att han nu fyllt 95 år är inget hinder för att fortsätta engagera sig. Hur han håller sig i form? Jo, med en timmes styrketräning varje dag.
– Jag tränar hemma varje kväll, säger han och spänner överarmen och skrattar.

– Jag har tränat hela mitt liv och det tänker jag fortsätta med.

Annons
Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Dessutom jobbar Åke nästan varje dag. Då tar han sig till centrala Trollhättan där han jobbar i Jörgens cykelverkstad. Hans specialitet är att räta upp sneda cykelhjul, en konst som han är ganska ensam om numera.
När fikastunden i föreningslokalen på Hjortmossen är över får gästerna bara resa sig och gå. Att erbjuda hjälp med disken är ingen idé.
– Absolut inte. Det tar jag hand om. De är ju gäster, säger Åke och skrattar.
Och nästa måndag traskar han till affären igen för att handla, för att ha det serverat till nästa tisdags öppna hus.

Annons
Läs också Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.