HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

AB Bostaden vill höja hyrorna

Umeå AB Bostaden i Umeå vill hölja hyrorna med 2,8 procent från första april.

AB Bostaden yrkar på att få höja hyrorna med 2,8 procent. En hyreskalkyl har lämnats till Hyresgästföreningen. Nu stundar hyresförhandlingar mellan parterna. Skulle AB Bostaden få igenom sitt krav innebär det en hyreshöjning på cirka 150 kronor i månaden för en normaltrea från första april.

– Vi behöver precis som andra verksamheter naturligtvis hålla den takt som prisökningar i branschen innebär, exempelvis för skötsel, uppvärmnings-kostnader, taxor och löneökningar. Men det är också viktigt att vi kan fortsätta den inslagna vägen för att förbättra och underhålla våra hus – både inne i lägenheterna såväl som själva byggnaderna. Vi märker också att det är något som våra hyresgäster verkligen uppskattar och tycker är viktigt. Vi har ett system för lägenhetsunderhåll som ger hyresgästerna eget inflytande som är värdefullt, säger Sven-Ove Lindström, förhandlingsansvarig hos AB Bostaden.

Läs ocksåKonflikt in i det sista när Höganäshem höjer hyran

De lägenheter som ingår i kalkylen omfattas av hyressättningssystemet Poängen, ett system som är framtaget av parterna på hyresmarknaden.

När det gäller bostadslägenheter som blev färdiga år 2000 och senare vill Bostaden ha en individuell bedömning av respektive områdes behov av hyresjustering.

AB Bostaden har cirka 15 000 lägenheter och är Norrlands största allmännytta.

Läs ocksåFärdigförhandlat i Partille: 4 000 hushåll får högre hyra 1 april

Förra året begärde AB Bostaden att få höja hyrorna med 3,8 procent. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen stannade höjningen på 2,1 procent från första april 2012 och sedan ytterligare 1,0 procent från första oktober.

Läs också Tvist om tv-kanaler blir hyresförhandling Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg Britta Brus uppdrag: förhandling

AB Bostaden vill höja hyrorna

Umeå Norrlands största bostadsbolag, AB Bostaden, vill höja hyrorna. Upprustning av miljonprogramsområdena nämns som en orsak till höjningskravet på 3,8 procent.

AB Bostaden har kontaktat Hyresgästföreningen för att förhandla om hyrorna. Det kommunala bostadsbolaget vill höja hyrorna med 3,8 procent från och med april.

Orsakerna bakom höjningskravet är ett stort behov av underhåll av Bostadens miljonprogramsområden, men också ökade avgifter för renhållning, fjärrvärme och löner.

Läs ocksåKonflikt in i det sista när Höganäshem höjer hyran

Skulle Bostadens krav gå igenom innebär det att en normaltrea höjs med cirka 195 kronor i månaden.

Nybyggda lägenheter som blivit färdiga år 2000 och senare omfattas inte av kravet. Här vill Bostaden ha en individuell bedömning av de olika bostadsområdena.

Förhandlingarna mellan Bostaden och Hyresgästföreningen påbörjas inom kort.

Läs ocksåFärdigförhandlat i Partille: 4 000 hushåll får högre hyra 1 april
Läs också Tvist om tv-kanaler blir hyresförhandling Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg Britta Brus uppdrag: förhandling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.