Äger två paradvåningar – tvingas bo i sommarstuga
Året är 1993. Mannen köper en bostadsrätt på 130 kvadrat på Karlavägen, i centrala Stockholm. Syftet är att han och den dåvarande hustrun ska flytta dit, enligt mannen.
Men så blir det inte, utan hustruns föräldrar flyttar i stället in och hyr lägenheten i andra hand.
Mannen och hustrun flyttar då in i sin andra lägenhet, en paradvåning om nio rum á 364 kvadratmeter, på fashionabla Strandvägen.
Drygt tio år senare, år 2005, är skilsmässan ett faktum. I väntan på bodelning får hustrun och parets dotter bo i niorummaren på Strandvägen och mannen flytta ut till sommarstugan på Ingarö, i Stockholms skärgård.
Det uppskattas dock inte av mannen, som vill ha tillbaka lägenheten på Karlavägen, där svärföräldrarna bor. Han säger därför upp andrahandskontraktet i januari 2006 och ger svärföräldrarna tre månader på sig att flytta.
Svärföräldrarna bestrider uppsägningen och driver ärendet till hyresnämnden. Syftet, när de skrev under andrahandskontraktet, var att de skulle få bo kvar i lägenheten livet ut, enligt svärföräldrarna.
Dessutom har de bott i lägenheten i 14 år och skulle bli hemlösa om de tvingades flytta.
Hyresnämnden går helt på svärföräldrarnas linje. Paret får bo kvar i lägenheten på Karlavägen.
Detta trots att praxis säger att en bostadsrättsinnehavare har rätt att säga upp andrahandshyresgästen om han eller hon vill flytta tillbaka eller sälja lägenheten.
Hyresnämnden gör nämligen bedömningen att den i dag 61-åriga mannen har tillgång till en bostad på Ingarö, samtidigt som svärföräldrarna är helt beroende av lägenheten på Karlavägen.
Det i samband med parets höga ålder, och att de har bott så pass länge i lägenheten, gör att det vore oskäligt att låta 61-åringen säga upp kontraktet, enligt nämnden.
Sextioettåringen driver ärendet till hovrätten som nu alltså väljer att avslå överklagandet.
Mannen får även i framtiden finna sig i att vara bosatt i sommarstugan på Ingarö.
Susanna Skogsberg är jurist vid Hyresgästföreningen.
Kan det här betyda att rättigheterna för andrahandshyresgäster stärks?
– Det här är en väldigt ovanlig situation och domen har inte någon större betydelse för andrahandshyresgäster i allmänhet, säger hon.
– Det var ju framför allt det faktum att mannen hade ett ordnat boende och inte hade något behov av lägenheten som var avgörande. Och det kan man ju inte direkt säga hör till vanligheterna, säger Susanna Skogsberg.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.