Annons

Bostadsbristen: Agnes, 20 år, är både mamma och barn hemma

Västra Götaland Agnes Salminen är 20 år och mamma till Nova. De bor i Agnes gamla flickrum hos föräldrarna i Lilla Edet. Agnes tillhör den växande gruppen ofrivilliga mambos.
Foto: Karin Gistedt
Agnes Salminen i Lilla Edet drömmer om ett eget hem för sig, pojkvännen och dottern Nova. "I dag bor bor Nova och jag i mitt flickrum hemma hos mamma och pappa. "Det är klart att det är jobbigt", säger Agnes Salminen.

– Det är som om livet står still när man inte har ett eget hem, säger Agnes Salminen och borrar in näsan i håret på dottern Nova.

Vi träffas på ett café i centrala Lilla Edet, drygt fem mil norr om Göteborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Agnes treåriga dotter Nova vill ha glass. Men framförallt vill hon röra på sig. Klättra, hoppa och busa. Att klättra upp på soffans ryggstöd eller gömma sig under ett av caféets mjuka fårskinn är betydligt roligare än att sitta still.

Agnes Salminen tillhör den växande grupp unga vuxna som bor kvar hemma hos sina föräldrar. 27 procent av alla 20-27-åringar i landet har samma situation. Det visar Hyresgästföreningens rapport ”Unga vuxnas boende”. Och gruppen växer. När Hyresgästföreningen började sina mätningar, år 1997, var andelen 15 procent.

– Det är klart att det är jobbigt. Jag är ju mina föräldrars barn. Och de rollerna går aldrig ur. När man själv är vuxen och särskilt när man, som jag, är förälder vill man ha ett eget hem. En plats där man kan stänga om sig, som bara är ens egen. Just nu känns det som om livet står still, säger Agnes.

Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren
Agnes Salminen läser just nu in gymnasiet. Dottern, Nova, om är tre år går i förskolan.

I dag bor hon och Nova i Agnes gamla flickrum på övervåningen i föräldrarnas villa. Rummet är så litet att sängen upptar i princip hela golvytan. Dessutom är det snedtak.

– Som ni ser gillar ju Nova att röra på sig. Men med Novas leksaker, våra kläder och prylar är det svårt att få plats, säger Agnes och tillägger:

– Mina föräldrar förstår vår situation. Och visst, en fördel med att vi bor hos dem är ju att att jag alltid har nära till hjälp med barnpassning. Men i längden är det ju jobbigt att bo tillsammans.

Annons
Läs ocksåKristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder"Kristin Westlund, 28 år, förtroendevald i Hyresgästföreningen i Karlskrona.

Så vad tjatar ni om därhemma?

– Städning och matlagning. Vi har lite olika syn på när det behöver städas och hur maten ska lagas. Det är väl inget jätteproblem, men ju äldre man blir desto mer egna vanor och idéer skaffar man ju sig.

Agnes har sökt mängder av lägenheter i och omkring Lilla Edet. Men än har hon inte fått napp. Hon tror att problemet är att hon studerar och därför saknar fast inkomst samt att hon är ensam mamma.

Vad gör du om fem år?

– Då bor Nova och jag tillsammans med min pojkvän. Gärna i en lägenhet med uteplats. Vi har stabil ekonomi och jag jobbar jag som barnskötare eller frisör, säger Agnes.

Ulrika Hult är psykolog, med inriktning mot barn och unga i Malmö. Hon säger att unga vuxna som tvingas bo kvar hemma lätt tappar fart och hamnar i ett slags limbo.

”Risken är att unga vuxna som bor kvar hemma tappar fart och hamnar i ett slags limbo”. Det säger Ulrika Hult, psykolog, med inriktning mot barn och unga i Malmö.

– Hela livet kämpar man med att bli sin egen. Att lära känna sig själv och fatta självständiga beslut. Risken är att den utvecklingen stannar upp om man bor kvar hemma och har det där skyddsnätet, som ens egna föräldrar alltid har utgjort, omkring sig, säger Ulrika Hult.

Vad ska man tänka på om man har sådan här situation?

Annons

– Prata med varandra, om era roller och hur man vill ha det. Man kan till exempel bestämma att man endast äter middag tillsammans på lördagar och att man har ansvar för städningen en vecka var. Det ger en mer vuxen relation till varandra, säger Ulrika Hult.

Ett ämne som kan vara både känsligt och en källa till bråk är ekonomi. Som förälder kan det kännas fel att börja ta ut hyra av sitt barn.

– Men om barnet har en inkomst, så ökar känslan av självständighet om man även får ta ekonomiskt ansvar, säger Ulrika och kommer med ett tips på hur man kan hjälpa sina barn att både ta ansvar och få en ekonomisk skjuts framöver.

– Om man inte är beroende av barnets ”hyra” för att få vardagen att gå runt kan man komma överens om att pengarna som det vuxna barnet bidrar med kommer att sättas in på ett konto för att kunna användas till exempel en framtida egen bostad, säger Ulrika Hult.

LÄS MER:

Allt fler mambo mot sin vilja

Läs också Så ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevalda Sarah riskerar bli blåst på 19 000 kronor – så tuff är bostadsmarknaden för unga Mamma får rätt att kasta ut dotter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.