HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Åke fick 7 000 likes – på 2 veckor

Upplands-Bro Åke Holm, ordförande i Hyresgästföreningen Upplands-Bro drog igång Fruktkampen på Facebook. Ett initiativ för den avgiftsfria skolan. På två veckor fick han över 7 000 likes.

Våndan och ångesten hos alla de tiotusentals familjer med dålig ekonomi som lider av frukt-, matsäcks- och insamlingskrav från den svenska skolan var något som Åke Holm gått hemma och tänkt på i flera år. Som sexbarnsförälder med båda vuxna och små barn ville han göra något åt saken. På Facebooksidan ”Fruktkampen” har idag över 270 000 människor kunnat läsa berättelsen om ”Erik”.

Allt började tidigt i höstas med att Åkes yngste son berättade att han brukade dela med sig av sin frukt till de barn som inte hade med sig något till skolan, vilket föräldrarna ofta uppmuntras att packa med för att barnen ska klara långa skoldagar.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– Jag blev jättestolt och skrev ett inlägg om det på Facebook som började att delas. Efter några dagar hade inlägget delats flera tusen gånger och dagen efter startade jag Fruktkampen, säger Åke Holm.

Han berättar att det kan kosta upp till 100 kronor i månaden per barn, att ha med sig frukt till skolan varje dag, något som uppmuntras av skolan, trots att den ska vara avgiftsfri.

– Några kanske tycker att det här med frukt är en struntsak, men fröet till utanförskap sås redan i skolan. Det handlar om att alla barn ska känna sig lika mycket värda. Man blir så arg och ledsen att man kokar.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Efter några dagar blev Åke uppringd av en kvinna, vars väninna hade en historia som precis beskrev problemet. Hon hade varken råd med frukt eller matsäck och hennes son fick alltid låtsas vara sjuk när det var utflykt med skolan.

– Jag frågade om jag fick göra det till en berättelse att dela på sidan, hennes enda krav var att få vara anonym. I dag har berättelsen om ”Erik” lästs av 270 000 människor på Facebook, berättar Åke och fortsätter.

– Jag har anat att det är många föräldrar som lider. Samtidigt säger skollagen att svenska skolan ska vara gratis. Ändå är det matsäckar och utflykter stup i kvarten. Jag vill att skolan står för frukt och matsäck när det behövs. Sen är det upp till skolorna att söka mer medel från kommunen om det behövs.

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Den 10 november startade han facebookgruppen Fruktkampen, idag har gruppen 7 500 likes.

– Det har ju växt fruktansvärt fort, nästan chockartat. Jag anade att det var ett utbrett problem, men inte att det skulle bli så här stort. Visst är det fantastiskt med spridningen men också ledsamt eftersom så många hör av sig för att berätta sin historia.

De första dagarna svarade Åke på hundratals brev och kommentarer, till slut fick han ta hjälp av andra ideella krafter för att hålla koll på sidan.

Sedan september är Åke Holm ordförande i Hyresgästföreningen Upplands-Bro. Utöver det sitter han som miljöpartist i Utbildningsnämnden i Upplands-Bro. Det är skolan och bostadspolitiken som han brinner för.

 – Visst kan Hyresgästföreningen ha lite att lära av Fruktkampen. Jag tror det behövs mer känslor för att människor ska engagera sig i något. Barnfattigdom är ju ett ämne som verkligen är utbrett och påverkar människor. Man måste vara transparent och visa mer mänskliga sidor tror jag.

 

 

Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.