Åldring lever i misär – värden vill vräka
En dement kvinna i Eskilstuna är föremål för ett just nu vilande vräkningsärende med detaljer som väcker starka känslor.
Hyresvärd och grannar beskriver det som att den åldriga och sjuka kvinnan lever i fullständig misär. Hon ska exempelvis vara helt oförmögen att sköta sin hygien.
Enligt värden har kvinnans accelererande problem med sin livsföring gått så långt att stanken från lägenheten blivit ett problem även för omgivningen. Därför har företaget lämnat in en ansökan om att hyresavtalet ska sägas upp.
De hygieniska problemen är inte längre enbart kvinnans egen angelägenhet, menar hyresvärden.
Någon nära anhörig eller vän som kan föra hennes talan verkar inte 84-åringen ha. Av skriftväxlingen framgår det att hon lever ensam och isolerad.
Kvinnan har hemtjänst. Men enligt hennes hyresvärd vill inte personalen gå in i lägenheten eftersom det luktar så illa. Maten lämnas därför utanför dörren, påstår värden.
Sedan Eskilstuna kommun larmats har vräkningsärendet nu blivit vilandeförklarat hos hyresnämnden, vilket tyder på att en lösning är på gång.
Det bekräftar också Pia Svennerholm Moberg, biståndschef inom Eskilstuna kommuns vård- och omsorgsförvaltning.
– Vi har sträng sekretess och jag kan inte gå in på detaljer. Men jag kan säga så mycket som att den här personen haft hemtjänst och att vi på senare tid haft koll på henne dagligen. Vi har anmält behov av god man och en sådan har nu förordnats.
– Kvinnan befinner sig inte i någon fara och hon kommer att flytta till särskilt boende.
Om hyresvärdens påstående att hemtjänsten på grund av stanken inte gått in i lägenheten, utan lämnat maten utanför dörren, säger Pia Svennerholm Moberg:
– Jag kan inte gå in på sådana detaljer i ärendet. Men det finns olika åsikter om hur den här kvinnan har haft det.
Det stora dilemmat i den här typen av fall, menar kommunens biståndschef, uppstår när personer som behöver hjälp inte vill ta emot de insatser som kan erbjudas.
– Även om många tycker att det är förskräckligt hur en människa lever, kan samhället inte tvinga sig på och ta den personen från hans eller hennes hem till ett boende mot personens egen vilja. Allt bygger på frivillighet.
När det gäller psykiskt sjuka, barn och missbrukare finns det utrymme i lagstiftningen för tvångsinsatser när någon behöver hjälp. Men inte när det gäller äldre. Däremot finns det en skyldighet att anmäla behov av god man.
– Hur mycket än vi och exempelvis en hyresvärd försöker motivera en person att ta emot insatser som samhället kan erbjuda, bygger allt i slutändan på att personen själv måste vara beredd att ta emot hjälp, säger Pia Svennerholm Moberg.
Vräkningsärendet i fallet med den sjuka 84-åringen hålls av hyresnämnden i Västerås vilande till 28 oktober.
Till dess hoppas Eskilstuna kommun och hyresvärden att det ska gå att få till en frivillig lösning nu när det finns en god man utsedd.