Annons

Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Leksand Leksands kommun har länge velat riva huset för att bygga nya bostäder på tomten. Nu har man kommit ett steg på vägen sedan en av hyresgästerna fått en ny bostad. Men det krävdes att kommunala Leksandsbostäder ruckade på sina uthyrningsregler. "Verkligen ett undantagsfall", säger vd:n Anders Eklund.
Johanna Ingre och Anders Eklund har båda varit inblandade i det mycket ovanliga ärendet där Leksandsbostäder gjorde ett enskilt undantag från sina uthyrningsregler. (Arkivbilder)

– Jag är faktiskt i den nya lägenheten nu. Jag har redan fått nyckel till den och håller på att flytta grejer som jag kan bära själv. Men på måndag går den riktiga flytten. Då kommer en flyttbil och hämtar alla mina saker, svarar mannen när Hem & Hyra ringer.

Han är påtagligt nöjd. Även om den nya lägenheten är mindre så har den ett fint kök och är mycket mer modern än den nuvarande bostaden.
– Kommunen har hjälpt mig mycket. Den här gången har de skött sig riktigt bra, fortsätter pensionären.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Har försökt vräka

Bakgrunden är följande: Mannen bor i ett nedgånget hus i centrala Leksand som kommunen länge velat riva för att bygga nya bostäder på platsen. Ytterligare en person bor i huset. Utöver det finns där en tredje lägenhet som är obebodd.

Kommunen har försökt att vräka männen men misslyckats. Hyresnämnden har sagt nej eftersom båda har erbjudits rivningskontrakt utan besittningsskydd. Det duger inte eftersom de två hyresgästerna har besittningsskydd för sina nuvarande bostäder.

I ett fall, mannen som nu har fått en ny lägenhet, gick kommunen vidare till Svea hovrätt. Men även där nekades man att vräka honom.

Annons
Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.
Flygbild över en del av Leksand. På fotot syns flera hus och i bakgrunden ser man Österdalälven.
Det är bostadsbrist i Leksand vilket gör att kommunen är angelägen om att bygga nya flerfamiljshus.

Ett steg närmare

Men nu har kommunen kommit ett steg närmare en rivning, i och med att en av hyresgästerna alltså ska flytta.

Fast det har inte varit någon enkel historia eftersom kommunen inte ansåg sig kunna fråga privata hyresvärdar om de kunde erbjuda männen några lägenheter.
– Det kan upplevas som att vi ber dem om tjänster som de på något sätt ska få tillbaka senare, förklarade exploateringschefen Johanna Ingre i en tidigare artikel i Hem & Hyra.

Och eftersom hyresgästerna hade skulder registrerade hos Kronofogden så kunde kommunala Leksandsbostäder inte erbjuda dem någon lägenhet. Enligt bostadsbolagets uthyrningsregler får man inte hyra ut till en ny hyresgäst som är skuldsatt.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Kommunen bad om undantag

Men nu har man gjort ett undantag för den ena mannen, efter en begäran från ägaren kommunen.
– Den som har en oreglerad skuld och inte visat någon betalningsvilja har vi svårt att acceptera som hyresgäst. Men här bad vår ägare om att vi skulle göra ett avsteg från reglerna och då hörsammade styrelsen det, säger vd:n Anders Eklund.

Han betonar att beslutet bara gäller just i det här enskilda fallet och att uthyrningsreglerna är oförändrade.
– Vi har våra principer och dem följer vi stenhårt. Det här är verkligen ett undantagsfall, säger Anders Eklund.

Annons

Betalar flytten

Johanna Ingre har varit drivande i försöken att hitta en ny lägenhet åt pensionären.
– Det känns jättebra att den här mannen har fått en ny lägenhet. Och kommunen hjälper honom med flytten och står för alla kostnader, säger hon.

Men den andra hyresgästen bor kvar i huset så än kan ni inte riva det?
– Det stämmer att det bara är ett steg på vägen. Men vi försöker hitta en lösning även för den andra hyresgästen, säger Johanna Ingre.

Vad den lösningen kan tänkas gå ut på vill hon inte gå in på. Men den inbegriper inte Leksandsbostäder, enligt Anders Eklund.

Läs också Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.