Annons

Älgarna integrerar med jobb i Vivalla

Örebro I Vivalla är mjuka älgar av tyg ett sätt att ta kvinnor in i arbetslivet för kvinnokooperativet Vivillalla. På så sätt ökar skogens konung på både integration och jämställdhet.
Foto: Anna Rytterbrant
Vilket mönster ska ritas? Vilket tyg ska användas? Hur mycket går det åt? Besluten i kvinnokooperativet Vivillalla tas tillsammans. För i ett kooperativ är alla beroende av att det går bra för andras idéer. Nina van Rooyen, Habiba Omar och Stina Österman tar beslut.

Det går inte att hålla kameran stilla. Skratten hos kvinnokooperativet Vivill­alla är så medryckande att flera av bilderna visar sig vara opublicerbara, suddiga av skratt.

Men mitt i allt skratt finns allvar. I Vivalla i Örebro är arbetslösheten bland kvinnor högst i landet: 65 procent (SCB. 2015). Och många av dem som har svårt att få jobb har ursprung i Somalia.
– Alla kvinnor hade jobb där. Man tillverkade något och sålde. Men i Sverige måste man ha intyg för allt. Det har inte vi, förklarar Madina Haji.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".
Det är svårt att hålla kameran stilla när Vivillalla planerar under skratt.

Men så måste det ju inte vara. Kvinnokooperativet ”Vivillalla” håller till i en röd villa i Vivalla dit alla kvinnor som har en affärsidé är välkomna att testa och utveckla den.
På så sätt har kooperativet bland annat fått kontrakt med både Ikea och Kinnarps i Örebro. Just nu består kooperativet av åtta kvinnor.

– Men det ligger massor av ideella timmar bakom varje idé. Så är det ju med entreprenörskap – man måste jobba hårt och gratis innan en idé börjar bära sig, säger Nina van Rooyen som är projektledare.
Hon säger att hon ser kooperativet som en inkubator där man kan testa saker. Finansiärer är bland andra fastighetsbolagen Västerporten och Örebrobostäder.

Kooperativets enda manliga deltagare är de mjuka älgtjurarna i tyg: Örebroälgarna.

Drömmen är att huset ska utvecklas så att det finns restaurang och café i bottenvåningen och verkstäder på övervåningen.
– Målet är att bli självbärande, men sen måste man vara realistisk och se att vi nog aldrig kommer klara oss helt utan stöd. Även om vi gått från att jobba ideellt till att faktiskt få lön för det vi gör, säger Nina.

Annons

Det är en känsla som Habiba Omar nog aldrig kommer att glömma. Att efter 100-tals ideella timmar faktiskt få ut sin första svenska lön.
–Det var fantastiskt!, säger Habiba – som numera kan titulerar sig ”älgchef”.

För där i blandningen mellan allvar och skämt – föddes tanken på en älg. En mjukisdjurälg i afrikanska tyger.

Man ritade, sydde, ritade om och sydde igen. Beställde tyger från Östafrika. Och alla kände, att här var man något riktigt bra på spåren.
– Vi kan ha en Örebroälg som symbol i stället för svampen, skrattar Habiba och Nina fyller i:
– Ja, man blir glad av dem. De är roliga och en bra symbol för integration.

Läs ocksåDe betalar extra på hyran för bevakning – lever i otrygghet: ”Absurt”En man i kostym, bakåtslickat hår och mustasch som öppnar en dörr till en byggnad med en skylt med texten "trygghetsbevakad fastighet".
Habiba Omar är älgchef.

Kvällen innan Hem & Hyra är på besök i oktober har Örebroälgen varit med på tv. Efter det har man fått in sex beställningar på älgen som kostar 300 kronor styck.
Och mitt under intervjun kliver en kvinna från länsstyrelsen i Örebro in och säger att hon vill beställa 50 älgar före årsskiftet. Hennes chef hade sett älgen på tv kvällen innan.

Annons

Därmed ska plötsligt totalt 200 älgar sys på två månader för hand, och det är mer än älgchefen Habiba klarar av. I stället förstår man att beställningen kommer ge ytterligare en Vivallakvinna jobb – i varje fall fram till nyår.
– För mig betyder kooperativet att kvinnor i Vivalla kan få möjlighet att klara att försörja sig själva. Då blir vi mindre beroende av männen och det är bra när det är mer lika mellan män och kvinnor, säger Madina.
Har ni sett någon riktig älg?
–Ja! Många gånger. Jag har bott i Boden tidigare. Första gången jag såg en älg var på natten från en bil. Den var så stooor! Jag blev väldigt rädd, säger Madina.

Habiba ler lite försynt. Trots att hon är älgchef, har hon ännu inte sett någon livs levande älg än, utan bara på bild och på tv – och så så klart Örebroälgen i afrikanska tyger.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.
Fakta: Vad är ett kooperativ?

I ett kooperativt företag delar ni på ägarskapet och ansvaret.
Kooperativa företag bygger på värderingarna självförsörjning, personligt ansvar, demokrati, jämlikhet, rättvisa och solidaritet.
Bland annat förskolor, äldreboenden och handel kan ägas och drivas kooperativt.

Fakta: Fyra fakta om älgar

1. Älgen är det största nu levande hjortdjuret.
2. Älgar finns i Nordeuropa, Asien och Nordamerika.
3. Det är älgtjuren som har horn. De tappas varje höst och växer ut på våren.
4. Hornen finns i två typer, stång- eller grenhorn samt skovelhorn. Skovelhorn kan bli nästan två meter.

Fakta: Vivillalla vill i framtiden

•Ska precis starta en butik i Vivalla centrum med syservice för att sy nytt och laga och lappa kläder.
• Håller på att starta en cateringfirma.
•Hoppas att nedervåningen på villan på Strofgatan 5H i framtiden ska bli restaurang och café.
•Vill hitta ett kvinnokooperativ i Afrika att köpa tyger från.

Läs också Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.